Uniós pénzek: 108 százalékos sikert lát a kormány

Orbán Viktor vitára hívta a parlamenti képviselőket a 2007–2013-as uniós pénzügyi ciklus értékelésére.

2016. 05. 02. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő hétfő késő délelőtti indítással parlamenti vitát kezdeményezett a 2007 és 2013 közötti EU-s pénzügyi ciklus uniós forrásainak hazai felhasználásáról, a vitaindítást azonban rábízta kancelláriaminiszterére, Lázár Jánosra. Orbán Viktor a vita indoklásaként korábban közölte, a kabinet tavaly év végén zárta le azt a fejlesztési időszakot, amelyben Magyarország „az utolsó forintig” sikeresen lehívta a rendelkezésre álló 8600 milliárd forintos támogatást.

A kormány álláspontját tehát Lázár János uniós fejlesztésekért is felelős miniszter ismertette, azonnal leszögezve: az összesen 9560 milliárd forintnyi szerződést jelentő pénztömeg eleve a magyar adófizetők pénze, nem uniós közpénz. Ezt alátámasztani kívánva rámutatott, hazánk 3000 milliárdos nettó befizetője a közösségnek, amelybe belépve még le is mondott megannyi jogáról, például a vámszedésről is. A vita későbbi részében az LMP-s Schmuck Erzsébet Lázár e nyelvbotlására hívta fel a figyelmet: a miniszter szerint nettó befizetők vagyunk, azonban tényszerűen körülbelül háromszor annyit kaptunk vissza az EU-tól, mint amennyit előzőleg befizettünk. Schmuckot követően aztán Csepreghy Nándor próbálta megmenteni Lázár szavait azzal, hogy hozzáadta a multiknak adott támogatásokat a nettó befizetéseinkhez, így kijöhet az, hogy nettó befizetők vagyunk. Legalábbis szerinte.

A tenderekre áttérve összefoglalóan Lázár elmondta, 70 ezer pályázati győztes volt, ennek alig több mint a fele volt vállalkozás, de mint emlékeztetett rá, a pénzügyi ciklus első éveiben még szocialista-liberális kormány regnált, amely 90 százalékban az állami vagy önkormányzati szférába csatornázta a forrásokat, ráadásul rossz és nehézkes intézményrendszerrel. Ennek és a szocialista bürokráciának volt szerinte a következménye, hogy a kezdeti 8600 milliárd forintos keretből összesen 973 milliárdot fizettek ki 2011-ig. Lázár szerint ezt sikerült a lezárásra 100 százalékra feltornáznia az Orbán-kormánynak úgy, hogy a programok lebonyolítására sokkal kevesebbet költöttek, mint az előző kabinet idején. (Korábban minden 100 forintnyi uniós forrásból 45 ment el erre a célra, míg a miniszter állítása szerint 2015-re ez az arány 12 forintra olvadt.)

A pénz java része közlekedésre, oktatásra, egészségügyre ment. 521 iskola, 20 egyetem részesült uniós forrásokból, 3 millió ember árvízvédelme meg van oldva, 7,9 millió embernek pedig van vezetékes ivóvize – sorolta Lázár, hozzátéve: ezekhez a sikerekhez fontos lépés volt a szocialista NFÜ megszüntetése.

A politikus célként jelölte ki, hogy 2017 nyaráig a következő pénzügyi ciklus valamennyi magyarországi pályázata legyen kiírva, erre azért van szükség, mert éves kifizetési limitek lesznek, nem lehet majd azzal trükközni, hogy pályázunk, a kifizetést pedig majd később elintézik. Lázár János befejezésül elmondta, megítélése szerint a vállalkozások Magyarországon tőkehiányosak, de az a jövő zenéje lesz, hogy milyen formában lehetséges majd tőkéhez juttatni a vállalkozókat, vita van Brüsszellel ebben.

A képviselői hozzászólásokat Bánki Erik (Fidesz) szavai nyitották, aki szerint a ciklus egészére 108 százalékos lehívás teljesült. Emlékeztetett, hogy a teljes, 8600 milliárdos összegből a szocialista érában alig 973 milliárdot hívtak le, ami Bánki szerint szerencse, mert így legalább a kormányváltás előtt kevesebbet tudtak eltüntetni a magyar emberek elől. Szavai szerint hibás pályázati rendszer épült ki, amelyet rossz alapra építettek, így kerülhetett sor arra, hogy haveroknak osztogatták az eurókat, szükséges beruházások pedig évekig húzódtak. A ciklus lezárultával számára kiderült, hazánk éltanulója volt a közép-európai térségnek.

A szót tőle párttársa, Hörcsik Richárd vette át, aki szerint a dualizmus óta nem fejlődött hazánk infrastruktúrája úgy, mint most.

Harangozó Gábor (MSZP) véget vetett a hozsannázásnak, mondván, nem jöttek létre térségi tudásközpontok, amelyek növelhették volna versenyképességünket. Aláhúzta, hazánk hét régiójából négy benne maradt a közösség húsz legszegényebbjében, és az uniós pénzek csak növelték a regionális színvonalkülönbségeket.

Hargitai János (KDNP) nem találta az összefüggést a szocialista honatya szavaiban, ahogy nem találta a koherenciát a szocialista kormány pénzlehívási rendszerében sem annak idején. Úgy látja, hála a kormánynak, a társadalompolitikai célok most már a helyükön vannak, és a közintézmények helyett már többségében a vállalkozói szférában hasznosulnak az EU-s források.

Bana Tibor (Jobbik) először is felidézte Lamperth Mónika korábbi önkormányzati miniszter elhíresült beszédrészletét, amelyben a tárcavezető örömmel jelezte párttársainak, hogy a regionális fejlesztési tanácsok fogják az uniós pénzt osztani, nem a sokaságában fideszes önkormányzatok. Ostorozta ugyanakkor a Fideszt is, amely egy éven át blokkolta a forrásfelhasználást „mondvacsinált” okokkal, majd feloldotta ezt a blokkot, amikor Lázár Jánost kinevezték a pénzellenőrzés és -folyósítás élére. Úgy látja, nem teljesültek a korábbi ígéretek – például a foglalkoztatottság terén –, és nem fognak teljesülni a mostaniak sem, hiszen a versenyszféra helyett a haverok cégei látják a hasznot.

Staudt Gábor (Jobbik) Banához hasonlóan úgy ítélte meg, a pénzosztó rendszer hibái megmaradtak a kormányváltás után is.

Szabó Szabolcs független képviselőként (Együtt) emelkedett szólásra. Szerinte nem sikerült felzárkózni az EU átlagához, és nem sikerült csökkenteni a térségek közti különbségeket a források segítségével. Úgy látja, Románia és Bulgária is hamarosan lehagy minket ezekben a kategóriákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.