„Budaörs nem megy önként a vágóhídra”

A polgármester kijelentette: nem írnak alá semmit. Tapsvihar fogadta szavait a demonstráción.

Bécsi Orsolya
2016. 06. 07. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budaörsi városháza előtt több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az iskolák központosítása ellen. A táblákon, molinókon a „Nem félünk”, „Gyermekeinkért”, „Üzenünk nekik, hogy ők is megértsék”, „Üzenjük a kormánynak, elutasítjuk az államosítást” feliratok villództak fekete-piros betűkkel. Az utóbbi táblát tartó hölgy elárulta: lánya készítette a feliratot, aki maga is az Illyésbe jár.

Ismert, hamarosan pont kerülhet a köznevelési törvénymódosításról és a 2017-es költségvetésről szóló vita végére. A kabinet az iskolák fenntartása mellett a működtetést is az újonnan megalakuló tankerületi központokra bízná. Nemrég a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Kistokaj független polgármestere is elmondta az MNO-nak, szerintük miért visszás a tervezett változtatás.

A kedd esti demonstráción felszólaló Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere kijelentette: a „magát polgárinak nevező kormányzat” pont a legalapvetőbb polgári értékeket, az önrendelkezést, a közösségi autonómiát, az önkormányzatiságot, hagyja figyelmen kívül. „Most megtanuljuk, hogy az iskolák hogyan veszítik el iskolajellegüket, az önkormányzatok hogyan veszítik el önkormányzati jellegüket, az önrendelkezés miképp ürül ki a társadalomból, és ahol kiürül, ott a szabadságot szívják el” – fogalmazott.

Véleménye szerint az új tankerületi központok „ugyanúgy távol lesznek az önkormányzatoktól, az iskoláktól, a probléma megoldásától”, mint a jelenleg még működő Klik. Kérdésünkre később hozzátette: ha eljön az idő, és eléjük tolják a működtetés átadásáról szóló papírt, nem fogják aláírni. „A vágóhídra nem megyünk önként” – húzta alá.

Árendás Péter, az Illyés igazgatója beszédében hangsúlyozta: a városvezetésnek mindig is fontos volt az oktatás és a kultúra, politikai hovatartozástól függetlenül. A kérdés most szerinte az, hogy „ki döntsön a gyermekeink jövőjéről: a centrális hatalom, vagy legyen szava a helyi közösségnek és a választott képviselőknek”. Mint mondta, az előbbi már „letette a voksát”, és nem kér a tanárok, szülők, tanulók véleményéből.

Kérdésünkre, hogy az Illyésben is voltak-e elmaradt gázszámlák, kifizetetlen számlák a Klik miatt, melyekről sokat hallani az utóbbi időben, azt felelte: helyzetük nem olyan rossz, mint a Herman Ottó Általános Iskolának (ahol az igazgató elmondása szerint néhány merevlemezen és függönyön kívül nem kaptak semmit – a szerk.). Azt ugyanakkor leszögezte: tény, hogy míg az önkormányzati fenntartásban működtek, több forrás jutott az intézményre, annak most csak töredékét kapják. Arra a kérdésre, hogy mire számítanak a jövőt illetően, azt felelte, hogy valószínűleg radikális forráscsökkenéssel fog járni, ha megszavazza az Országgyűlés a törvénymódosítást.

A demonstrációt támogatásáról biztosította levelében Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Ercsek Krisztina, a Civil Közoktatási Platform egyik szóvivője és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is.

A demonstrációt követően a tömeg kisebb csoportokra bomlott, így alkalmunk nyílt megkérdezni néhány jelenlévőt jövetelük okairól. Voltak, akik ugyan tapsoltak a „Nem kell félnünk!” szónoki buzdításra, utólag mégsem kívánták megszólalóként vállalni véleményüket. Azok közül, akik nyilatkoztak nekünk, többen nem pedagógusként, hanem leendő illyéses vagy már itt tanuló gyermek szülőjeként mutatkoztak be. Az egyik édesanya kifejtette: mikor a rendszerváltás idején középiskolát kellett választaniuk, eszükbe sem jutott volna az Illyés, mivel „csak a maradék jött ide”, azonban az évek során az önkormányzatnak köszönhető fejlesztéseknek, szavai szerint iskola-, és óvodaépítéseknek, juttatásoknak köszönhetően a pedagógusok közül az „elitebb” réteg csatlakozott ehhez az intézményhez. Emiatt komoly oktatói gárda alakult ki mára, akik „autonómiára nevelik a gyereket”, és nem véletlen, hogy az Illyés benne van a legjobb tízben.

Egy másik anyuka szerint az autonómiának ellentmond a tervezett rendszer, mert „kockákat nevelnek” – nyomatékot adva egy kockát rajzolt a levegőbe –, amivel „nem lehet fenntartani azt a szellemiséget”, amelyet az Illyés képvisel.

Két tizenéves, akik elmondásuk szerint a gimnázium tanulói, kérdésünkre azzal indokolták részvételüket, hogy egyetértenek tanáraikkal, és támogatják őket, amiben csak tudják. Elmondásuk szerint a szombati tanártüntetésen is kint lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.