Feltölthetik a romakasszát

Folytatódik a Híd a munka világába program: félmilliárd forintot kaphatnak.

Horváth Csaba László
2016. 06. 03. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) bármit megtehet, ha közpénzekről van szó. Legalábbis ez derül ki abból a lapunk birtokába került részletfizetési megállapodásból, amit a szervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kötött májusban. Az ORÖ-nek 1,6 milliárd forintot kellene visszafizetnie a tárcának, miután a kormányzati vizsgálatok föltárták, hogy szabálytalanul költötték el a Farkas Flórián elnöksége idején indult Híd a munka világába program forrásait. Az elmúlt hónapokban a roma szervezet többször jelezte, hogy nem tudja kifizetni a hatalmas összeget, ami óvatos becslések szerint is körülbelül az éves költségvetésének a négyszerese. A kormány ezért 12 havi részletfizetést engedményezett az ORÖ-nek, ami egyenlő részekre osztva havonta több mint 130 millió forint kötelezettséget jelentett volna a szervezetnek. De csak jelentett volna, kiderült ugyanis, hogy a roma szervezetnek kirívóan méltányos feltételeket engedélyezett az Emmi.

A Magyar Nemzet közérdekű-adat-igénylést nyújtott be a humántárcának azután, hogy Lázár János kancelláriaminiszter május elején bejelentette: egyezséget kötöttek.

A Balog Zoltán vezette minisztériumtól azonban csak többszöri levélváltás és jogi lépések kilátásba helyezésével tudtuk kikényszeríteni a megállapodást. Kiderült, hogy a titkolózás nem volt alaptalan. A dokumentum alapján ugyanis a roma önkormányzatnak a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell megfizetnie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie.

De ez még nem minden. Az alku egy másik figyelemre méltó kikötést is tartalmaz. Azt írják: „A projekt (Híd a munka világába – a szerk.) további kifizetései (sic!) a követelés teljes összegének megtérüléséig nem kerülnek felfüggesztésre.” Vagyis azután, hogy a minisztérium megállapította, hogy a programban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, és elállt a támogatási szerződéstől, úgy látszik, tovább fizetne a cigány szervezetnek. A tárca korábban a Romnet.hu portálnak küldött tájékoztatása szerint pedig nem kizárt, hogy akár további félmilliárd forint folyhat be a program révén az ORÖ-höz. A portál azután kereste meg tavaly év végén az Emmit, hogy fény derült arra, a tárca az eredeti költségvetés felét, azaz mintegy 2,5 milliárd forintot vont el a Híd a munka világába felzárkóztatási programtól. Ezt azzal indokolták, hogy a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”. Egyben azt is közölték, hogy az újragombolt költségvetés szerint a roma önkormányzatnak közel 2,1 milliárd forint támogatást, a konzorciumi partner Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Türr István Képző és Kutató Intézetnek pedig 113 millió, illetve 308 millió forintot ítéltek meg. Az ORÖ viszont „csupán” 1,6 milliárd forintot használt fel a megítélt 2,1 milliárdos összegből, így pedig elvileg igényt tarthat a különbözetre is, és ezt támasztja alá az Emmivel kötött megállapodás is.

Az óriási összeg visszafizetése egyébként aligha sikerülhet a romáknak, ám bizonyos jelek arra utalnak, hogy a szervezet vezetőinek eszük ágában sincs törleszteni az adósságot. Ezt valószínűsíti, hogy az ORÖ közgyűlése múlt héten fogadta el idei költségvetését, ám a képviselők egyetlen fillért sem különítettek el a kormánnyal szemben fennálló adósság törlesztésére. De tovább erősíti a gyanút az is, hogy a szervezet átadta az uniós forrásokból vásárolt ingatlanjait a programban létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek. Ez pedig azért érdekes, mert korábban Balogh János elnök lapunknak azt mondta, a szóban forgó irodák fedezhetik a tartozás egy részét. Bár ő 8-900 millió forintra becsülte az épületek értékét, valójában az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a programban. De ez az ingatlanfedezet sem áll már az ORÖ rendelkezésére.

A Híd a munka világába program miatt egyébként tavaly május elején rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja ismeretlen személy ellen, ám eredmény ebben az ügyben sincs. Csak összehasonlításképpen: a némileg bonyolultabb Quaestor-ügyben is körülbelül az idő tájt indult a nyomozás, mint az ORÖ-nél, ugyanakkor a brókerbotrányban már vádat emeltek és 5458-rendbeli csalást és sikkasztást állapítottak meg, és több mint 2500 oldalas vádirat készült. Igaz, abban az ügyben nem az adóhatóság, hanem a Fővárosi Főügyészség járt el. A NAV az ORÖ esetében június 24-ig hosszabbította meg a nyomozást. Az ügy kipattanása óta záporoznak a feljelentések, ám Farkas Flórián miniszterelnöki biztos pedig – aki a pénzek jelentős részének elköltése idején az ORÖ elnöke volt – érinthetetlennek látszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.