Közpénzt kaphat, aki törvényt sért

Ma dőlhet el, hogy tovább épül-e a haveri burzsoázia. Kevesen járnak nagyon jól, mindenki más rosszul?

Veczán Zoltán
2016. 06. 07. 5:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz muszáj automatikusan kizárni a közbeszerzési pályázatokból azokat, akiket korábban kartellezésen kaptak – legalábbis ha kedden rábólintanak a honatyák Lázár János csúcsminiszter vonatkozó törvénymódosító javaslatára. A kormányzati sajtótájékoztatók sztárja eredetileg egyébként azt szerette volna elérni, hogy a kizárás opcionális legyen, azaz teljesen a kiíróra bízták volna a döntést. Ez változott mostanra úgy, hogy főszabály szerint továbbra is kötelező lenne ajtót mutatni a törvénytelen piactorzításon ért pályázóknak, de a kormány adhatna egyedi mentességet ez alól.

A javaslatot azután nyújtották be, hogy a Gazdasági Versenyhivatal négy, Andy Vajnához köthető céget fülelt le az említett szabálytalanságok miatt. Véletlen egybeesésnek elég erős lenne. Már csak azért is, mert Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb országa – ezt már Martin József Péter, a Transparency International (TI) magyarországi ügyvezetője mondja.

Amiben szerinte egyedi a magyar korrupció, az a központosítottság, úgy látja,

valószínűleg nincs még egy EU-tagállam, ahol hasonlóan centralizált közpénzszivattyú működne, mint hazánkban.

Egész rendszerek épültek a korrupcióra, például a jegybanki alapítványok költései révén milliárdok folytak el, látszólag legálisan. A visszaéléseket nemegyszer törvényesítik is, ennek egyik példája, amikor lehetővé tették, hogy magas pozíciót betöltő állami tisztségviselők rokonai is pályázhassanak közpénzre.

Ezt a rendszert olajozná tovább a közbeszerzési törvény újabb módosítása.

Ráadásul még fordítva is ülünk a lovon: mind a kartell-, mind a rokonügyben szigorúbb volt a Fidesz által korábban elfogadott törvény, ebből vesznek most vissza. A TI-nél egyelőre vizsgálják, hogy mindez vajon összhangban van-e az uniós joggal. A vonatkozó EU-irányelv megengedi ugyan, hogy bizonyos dolgokat a tagállamok ne tiltsanak törvényileg, de ebben az esetben a pályázat kiírójának, és nem a kormánynak kellene átengedni a döntést.

Több, mint hazai

Ez a legújabb lépés is abba az irányba mutat, hogy a haverokat, rokonokat, kormányközeli szereplőket hozzák helyzetbe: a Mészáros-, Habony- és Garancsi-érdekeltségek árbevétele és profitja egyre nő. Mindezt a nemzeti burzsoázia és középosztály megerősítésének, azaz a protekcionizmusnak az ideológiája mögé bújva művelik – véli Martin. Ami, még ha igaz is lenne, és nem a haveri kapitalizmus maszkjául szolgálna, akkor sem igazán működne egy Magyarország-méretű és tőkeellátottságú országban.

Való igaz, nálunk csak jóval nagyobb államok engedhetik meg maguknak, hogy a külgazdaság törvényszerűségeit figyelmen kívül hagyják, és csak bizonyos esetekben. Hollandia vagy a skandináv államok, de akár Észtország példáját is említhetnénk: nyitott gazdaságot működtetnek, és szigorúan azonos feltételek vonatkoznak minden pályázóra a közbeszerzéseken. Magyarország történelme is azt mutatja, hogy akkor voltunk sikeresek, amikor nyitottunk a külvilág felé, és nem akkor, amikor bezárkóztunk. A szakértő szerint most ellenben épp a keleti államkapitalista rendszer felé haladunk, amelyben nem a teljesítmény, az érdem és a piaci megmérettetés alapján, hanem kapcsolatok és lojalitás szerint osztják el az erőforrásokat.

Arra a kérdésre, hogy a társadalom miért ennyire beletörődő, Martin kifejtette: bár a kormány irányítja az  állami médiát, és az ő hangja szól sok privát médiumból is, a magyarok tudatában vannak a súlyos korrupciós helyzetnek. Csak épp azt gondolják róla, hogy ez egyfajta örök magyar sajátosság, „magyar átok”. A fiatalok nyolcvan százaléka úgy véli, itthon korrupció nélkül nem lehet érvényesülni, ez pedig óriási lehúzóerő. A többség egyelőre nem lát hiteles szereplőket, akik kivezetnék az országot a korrupciós csapdából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.