Lépett az Olaf

A Csalás Elleni Európai Hivatal kihallgatta a roma önkormányzat volt elnökét.

Horváth Csaba László
2016. 06. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrányos Híd a munka világába program részleteiről kérdezték a Csalás Elleni Európai Hivatal (Olaf) munkatársai az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét – értesült a Magyar Nemzet.

Információink szerint Hegedüs Istvánt két hete az adóhivatalban működő Olaf koordinációs irodában hallgatták ki, a Farkas Flórián nevével fémjelzett felzárkóztatási programmal összefüggésben. A korábbi ORÖ-vezető megkeresésünkre nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesüléseinket. Az, hogy az uniós szervezet vizsgálódik a felzárkóztatási projekt ügyében, azért érdekes, mert nemrég megtudtuk, az kikerült az uniós elszámolásból. A hátrányos helyzetű cigányok munkába segítésére indított program során ugyanis annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy az eredeti tervek ellenére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) meg sem kísérelte lehívni a projektre rendelkezésre álló európai uniós forrást. Ez azt jelenti, hogy teljes egészében a hazai költségvetés finanszírozta a felzárkóztatási programban elköltött 1,6 milliárd forintot.

Tegnap kiderült az is, hogy a csigalassúsággal haladó nyomozást az ügyben továbbra sem zárta le az adóhivatal, hanem az eljárás határidejének októberig történő meghosszabbítását indítványozták. A Híd a munka világába program okán tavaly május elején rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt.

A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja ismeretlen személy ellen, ám eredmény nincs az ügyben. Összehasonlításképpen érdekes, hogy a brókerbotrányokkal körülbelül egy időben indult nyomozás az ORÖ-nél, azonban a Buda-Cash és a Quaestor ügyében már vádat is emeltek a hatóságok. Az utóbbi esetében 5458 rendbeli csalást és sikkasztást állapítottak meg, és több mint 2500 oldalas vádirat készült. Igaz, abban az ügyben nem az adóhatóság, hanem az ügyészség járt el.

A humántárca egyébként márciusban jelentette be, hogy visszaköveteli az ORÖ-től a felzárkóztatási program költségvetését, összesen 1,6 milliárd forintot. Ugyanakkor a minisztérium csak a nyilvánosság előtt mutatott vasszigort a cigány szervezettel szemben. Valójában az ORÖ kirívóan méltányos feltételek mellett törlesztheti adósságát. A kormány 12 havi részletfizetést engedményezett, a részleteket viszont nem egyenlő részekre osztva – havonta több mint 130 millió forintonként – kell megfizetnie a kisebbségi önkormányzatnak. Megállapodásuk alapján a roma szervezetnek a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell teljesítenie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie. Azonban ez aligha sikerülhet. Ráadásul a roma önkormányzat a legutóbbi közgyűlésén átadta a programban vásárolt ingatlanjait az általa létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek, így szinte lehetetlen lesz behajtani az adósságot.

A felzárkóztatási program még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ORÖ-elnöksége idején indult. Az elköltött százmilliók miatt záporoznak a feljelentések. Bár a pénzel elköltésének nagy része Farkashoz köthető, Orbán Viktor bizalmasa érinthetetlennek tűnik.

Az Atv.hu kedd délelőtt elérte Hegedüs Istvánt, aki megerősítette a meghallgatás tényét, és hozzátette, hogy az ORÖ előző vezetése 2013 elején a projekt előszerződését megkötötte, míg ő csak 2014 végétől vezette az Országos Roma Önkormányzatot.

Hegedüs kiemelte, hogy nekik nem volt lehetőségük a választásra, mert ők megörökölték a projektet. Elnökké választása után arról tájékoztatták, hogy a szerződések nagy részét kifizették, a közgyűlés viszont megvonta tőle a projekttel kapcsolatos hatásköröket, és aláírási joga sem volt.

Hegedüs István szerint az Országos Roma Önkormányzatnak akkor volt könyvvizsgálója, pénzügyi ellenőrző bizottsága és gazdasági vezetője, akik nem jeleztek felé semmilyen szabálytalanságot. „Kész tények elé állítottak engem, és nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem lett sikeres a projekt” – tette hozzá.

Nagyon örül, hogy az OLAF lehetőséget biztosított neki, hogy elmondhassa a Híd a munka világába projekttel kapcsolatos álláspontját. A roma önkormányzat elnöke hangsúlyozta: érzése szerint pozitívan álltak hozzá a hivatal munkatársai, és jó hangulatban telt a meghallgatás – mondta a portálnak az ORÖ korábbi elnöke. (MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.