Nem nyomoznak Rogán után

Az ügyészség szerint Portik Tamás tanúvallomása „erősen kétséges”.

Horváth Csaba László
2016. 07. 26. 17:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába állította a bíróságon a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak, az ügyészség nem indít nyomozást az ügyben – értesült a Magyar Nemzet. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ugyanis elutasította a fideszes Tényi István által hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett feljelentését. Tényi azután fordult az ügyészséghez, hogy Portik Tamást június közepén tanúként hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék a Rogán Antal miniszter és Juhász Péter, az Együtt alelnöke közti személyiségi jogi perben.

A nyomozóhatóság egyebek közt azért utasította el a feljelentést, mert szerinte Portik Tamás nyilatkozatának valóságtartalma „már önmagában is erősen kétséges”, de a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok is erre mutatnak. A feljelentést elutasító határozat szerint például Portik a pénzátadás helyszínéül előbb a Centrál Kávéház melletti szűk utcában valamilyen pártirodát nevezett meg. Ez a KNYF következtetése alapján feltehetően a Fidesz Magyar Polgári Szövetség ötödik kerület, Cukor utca 5. szám alatti irodája lehetett. Majd röviddel később már az Aulich utcai pártirodát jelölte meg a színhelyként. De – mint írták – Portik a pártiroda felépítését sem tudta leírni.

Az ügyészség érdekes megállapításokat tett a Portik állítása szerint átadott pénzről is. Úgy látják, hogy a „jogtalan előny” összege tekintetében is életszerűtlenek és aggályosak az elítélt állításai. Portik ugyanis a konkrét összeget úgy jelölte meg, hogy tízmillió forintnak megfelelő euró, az összeggel kapcsolatban pedig a KNYF szerint a „kételyeket ébresztő” állításon túlmenően semmilyen konkrétumot nem mondott. Vallomásában ugyanis Portik Tamás „nem tért ki a pontos euróösszegre, annak forrására, címletezésére, illetve egyéb olyan jellemzőire, ami nyilatkozatát tartalommal töltené meg és hitelt érdemlővé tenné”.

Végezetül az ügyészség megállapította, hogy a Portik Tamás által elmondottak valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, ami alapján a nyomozás törvényes elrendelésére nincs törvényes alapja a nyomozóhatóságnak.

Egyelőre nem nyomoznak egy másik, szintén Rogán Antalnak juttatott állítólagos kenőpénz ügyében sem. Ugyancsak Tényi István tett bejelentést azután, hogy az N1TV interjú közölt a Vizoviczki László ellen folyamatban lévő egyik büntetőügy negyedrendű vádlottjával. Ő azt állította, hogy Rogán Antal polgármesterként négymillió forint kenőpénzt vett át a diszkócsászártól különböző, ötödik kerületi teraszok megnyitásának engedélyezéséért. Állítása szerint kihallgatásakor az ügyészek kinevették, amikor arról érdeklődött, hogy mikor kerülhet a vádlottak padjára Rogán Antal, és nem vették jegyzőkönyvbe a politikusra vonatkozó kijelentéseit. A felvételeket a KNYF tegnap kérte be a televíziótól, amelyeket feljelentéskiegészítés keretében vizsgálnak.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője ma délután tartott sajtótájékoztatóján közölte, különösnek tartja, hogy az ügyészség a televíziótól kérte be a felvételeket, ugyanis szerinte bármikor kihallgathatnák a kormánypárti politikusra terhelő vallomást tett személyt. Egyben jelezte, kíváncsi rá, hogy a Vizoviczki-ügy nyomozásakor miért nem vették jegyzőkönyvbe a Rogán Antalra nézve kínos állításokat. Szerinte lehetséges, hogy a felvételek bekérésével az ügyészség csupán arra kíváncsi, milyen bizonyítékok és dokumentumok állnak még az N1TV rendelkezésére. Megjegyezte, a Jobbik azt reméli, hogy ha a nyomozóhatóságok kérni fogják Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, a fideszes országgyűlési képviselők nem fogják ezt megakadályozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.