Védi Bajnaiék jogsértéseit a kormány

Elmarasztalta a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a napokban.

2016. 07. 27. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmarasztalta a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a napokban, amiért 2009 augusztusában, még a Bajnai-kormány idején a rendőrség törvénytelenül megtiltotta egy tüntetés megtartását a fővárosban – tudtuk meg a sértett jogi képviselőjétől, a Nemzeti Jogvédő Szolgálatot vezető Gaudi-Nagy Tamástól. Elmondta: Körtvélyessy Zoltán a Venyige utcai börtön elé jelentett be megmozdulást, amelyen a terrorcselekmények gyanújával akkoriban letartóztatott Budaházy György szabadlábra helyezését követelték volna. Ám a Budapesti Rendőr-főkapitányság ezt azzal az ürüggyel tiltotta meg, hogy az utca túl szűk, és a résztvevők akadályoznák a forgalmat, amely más útvonalon nem biztosítható.

Ehhez képest a Venyige utca egy kis forgalmú zsákutca, és ha nagy forgalmú utakat (például az Andrássy utat) le lehet zárni más tüntetésekhez, akkor ez sem lett volna akadály – hangsúlyozta a jogvédő. A strasbourgi bíróság megállapította: a magyar állam visszaélésszerűen, téves spekulációra hivatkozva tiltotta meg a tüntetést, amivel megsértette Körtvélyessy gyülekezéshez fűződő alapjogát, s ezért csaknem egymillió forintot kell fizetnie a sértettnek. Gaudi-Nagy Tamás szerint jogilag, erkölcsileg és politikailag is vállalhatatlan, hogy a mostani kormány – a korábbi hangzatos szólamok dacára – a végsőkig próbál mentegetni számos, 2010 előtti rendőri jogsértést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.