Balesetveszélyes a TEK lőtere?

Két éve csaknem négyszázmillió forintot költöttek a felújításra.

2016. 08. 12. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly gondok vannak a szervezet kőbányai, Zách utcai központjában lévő lőterével – mondta lapunknak a Terrorelhárítási Központnál (TEK) dolgozó informátorunk. Olyannyira, hogy már-már balesetveszélyessé vált, és sok TEK-esnek emiatt például Nagytéténybe kell utaznia lőgyakorlatra, mások pedig Zuglóban, a Mexikói úti lőtéren edzenek. Forrásunk szerint az állomány tagjai (különösen akik emiatt kényszerülnek rendszeresen oda-vissza utazgatni a fővárosban) azért is furcsállják a helyzetet, mert a Zách utcai lőteret alig két évvel ezelőtt több száz millió forintért fölújították.

Megkeresésünkre a TEK elismerte, hogy 2010-es megalakulásuk óta folyamatosan használnak külső lőtereket is, ám állításuk szerint ezt a jogszabályok alapján rájuk háruló „speciális szolgálati feladatok hatékony, biztonságos és eredményes ellátása érdekében” teszik. Azt viszont tagadták, hogy balesetveszélyes lenne a Zách utcai lőtér; mint írták: a kiképzési foglalkozások zavartalanul folynak. Tájékoztatásuk szerint az átvételkor még elavult állapotú lőtér felújításának első ütemére 2014-ben bruttó 393 millió forintot költöttek. Hozzátették: tervezik a lőtér további fejlesztését, bővítését, valamint speciális lövészeti és taktikai feladatok végrehajtását lehetővé tévő technikák beépítését.

Eközben lapunk kiderítette: a TEK közelmúltbeli egyenruha-beszerzésének tárgyalásos (tehát nem nyílt) eljárására több korábbi beszállítót sem hívtak meg. Ez lenne a kisebbik baj, ám a TEK-től közérdekűadat-igényléssel kikért árlistát más piaci szereplők áraival összevetve az látszik, hogy valamennyi terméknél (a taktikai bakancsoktól kezdve a zubbonyokon át az operátor-derékszíjig) vastagon fogott a ceruza. A korábbi beszállítók átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbban dolgoztak – ám őket nem hívták meg erre a tárgyalásos eljárásra. Az is aggályosnak tűnik, hogy a tender nagy részét elnyerő Milipol Zrt. mellett az a Kraft HD is befutó lett, amely korábban a Milipol jelenlegi tulajdonosáé, Székely Herberté volt. Vagyis a két cég nem tűnik túl nagy versenytársnak. Arra a kérdésünkre, hogy a korábbi egyenruha-beszállító cégeket miért nem hívták meg, a TEK azt válaszolta: „a szerződés teljesítésére való alkalmasság feltételeit az ajánlatkérő megítélése szerint teljesíteni képes” gazdasági szereplőket hívták föl ajánlattételre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.