BKV: nincs félnivalójuk a tolvajoknak

Kockázatmentes és könnyű jövedelmi forrás a tolvajok számára a budapesti tömegközlekedési járatok közönsége.

Győr Ágnes
2016. 08. 13. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első négy hónapjában 408 olyan eljárást zártak le, amelyek a budapesti tömegközlekedési járatokon elkövetett lopások miatt indultak. A több száz eljárás közül azonban mindössze kettőben voltak eredményesek a rendőrök. Az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai rendszer szerint – amely a már lezárult ügyeket rögzíti – január és április között a legtöbbször (186 eset) a villamosokon loptak. Második helyen az autóbuszok (120 eset) szerepeltek, míg a harmadik legtöbb bűncselekmény helyszíne a metró volt (59 eset). Az adatok fényében úgy tűnik, a bűnözők a hév (8), illetve a trolibuszok (10) utasait célozzák meg a legritkábban.

Rákérdeztünk a BRFK-nál arra is, hogy ugyanebben az időszakban hány, a tömegközlekedési eszközökön elkövetett lopásos ügy zárult le, és milyen eredményességgel. A bűnügyi statisztikai rendszer szerint január–április között összesen négy ilyen ügy volt, ezek közül egyetlen esetben vezetett eredményre a nyomozás. Kétszer vasúti járművön, kétszer pedig villamoson követték el a bűncselekményt.

Nem eldönthető ugyanakkor, hogy a tömegközlekedési eszközökön elkövetett lopások száma növekvő tendenciát mutat-e. A statisztikai rendszer alapján ugyanis csupán azt lehet megállapítani, hogy folyamatosan nőtt a lezárt nyomozások száma (január: 76 eset, február: 97 eset, március: 108 eset, április: 127 eset), ez pedig lehet a megnőtt esetszám, vagy a hatékonyabb ügyintézés, esetleg mindkettő együttes eredménye.

Lapunk azután kérte ki az adatokat, hogy júniusban egyik munkatársunk tanúja volt az M3-as metró vonalán egy Ferenciek terén elkövetett lopásnak. A tolvaj a peronon állt, majd az ajtók záródását kihasználva benyúlt a vonatba, és elragadta az egyik utas telefonját. Az eset nyomán kiderült, az M3-as vonalon Kőbánya-Kispest állomás kivételével sehol sem készül rögzített felvétel, s az is, hogy a korábbi hónapokban legalább másik két alkalommal ugyancsak történtek ilyen jellegű lopások, információink szerint a Deák Ferenc téri és a Klinikák állomáson.

A BKV azonban meglepő módon kérdésünkre akkor azt válaszolta: az elmúlt fél évben egyáltalán nem érkezett hozzájuk metrón történt telefonlopással kapcsolatos bejelentés, tehát arról az esetről sem, amelynek szemtanúi voltunk, s amelyről biztosan tudjuk, hogy történt feljelentés. A BRFK-nál is érdeklődtünk, miként lehetséges ez, s a hatóság azt válaszolta: a rendőrség az eljárás részleteiről az 1998. évi XIX. törvényben meghatározott, az egyes büntetőeljárásokban részt vevő személyeket köteles és jogosult értesíteni. Tehát a jogszabály alapján úgy tűnik, nem kell értesíteniük a BKV-t.

Név nélkül egy közlekedésbiztonsági szakember arról számolt be, történeti és technikai okai vannak annak, hogy az M3-as vonalon nem készülnek rögzített felvételek. Amikor eredetileg felépítették a rendszert, a technika még nem volt olyan szinten, hogy a kamerák felvételeket tudjanak készíteni. Azóta pedig, elsősorban pénz híján, nem történtek ezen a téren fejlesztések, annak ellenére, hogy a képsorok mind bűnmegelőzési, mind pedig baleset-biztonsági szempontból hasznosak volnának. A tolvajok például információink szerint éppen azért kerülik el az M2-es és M4-es metróvonalakat, mert tudják, hogy ott mindenhol készülnének róluk képsorok.

Lázár János kancelláriaminisztert júniusban megkérdeztük arról, nem jelent-e nemzetbiztonsági szempontból kockázatot, hogy – miközben III. fokozatú terrorkészültség van az országban – a legnagyobb forgalmú metróvonalon mindössze egyetlen megállónál készülnek visszanézhető felvételek. Felvetésünkre a politikus azt felelte, a jelenlegi helyzet nyilván örömhír azoknak, akik nem szeretik, ha kamerázzák őket, majd hozzátette: „A nagy közlekedési cégek terrorvédelme és merénylet elleni védelme kiemelt nemzetbiztonsági feladat.” Egyúttal jelezte, felülvizsgálják a helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.