Korrupció árnya vetül a képviselőre

Uniós pályázati pénzekre akarta rátenni a kezét egy szervezett bűnbanda.

2016. 08. 05. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós pályázati pénzekre akarta rátenni a kezét az a szervezett bűnbanda, amelyet a 168 Óra birtokába került lehallgatási jegyzőkönyvek és gyanúsítotti vallomások szerint Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő irányíthatott. A beszélgetésekben elhangzott két miniszter, Lázár János és Balog Zoltán, valamint Csepreghy Nándor államtitkár neve is. Az ügyben eddig öt embert gyanúsítottak meg bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével és hivatali vesztegetéssel. Az ügyészség egyelőre nem kérte Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus tegnapi közleményében tagadta, hogy köze lenne a bűntényhez. Az ellenzék a lemondását követeli.

A 168 Óra titkosítás alól föloldott telefonlehallgatási jegyzőkönyvekre és gyanúsítotti vallomásokra hivatkozva írta meg tegnap, hogy Mengyi Roland kenőpénzért cserébe előnyt ígért volna egy szociális szövetkezetekre szabott tavalyi uniós pályázatnál. A hetilap megjegyezte, hogy Köpeczi-Bócz Tamásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárának éppen e miatt az ügy miatt kellett távoznia posztjáról még július közepén. A kormányzati portálon „a 2014–2020-as uniós fejlesztési programok szakpolitikai koordinálásának hiányosságait” említették a menesztés okaként. A hetilap szerint a volt államtitkárhoz tartozó irodákban tartottak néhány hete házkutatást, és vittek el iratokat a nyomozók.

A történet dióhéjban: E. Zsolt és B. Tibor tavaly tavasszal a Parlament melletti egyik kávézóban elmondták Mengyinek, hogy van egy kétszáz szociális szövetkezetből álló hálózatuk, és ennek működtetésére szeretnének uniós pályázati pénzt szerezni. „Erre felcsillant Roland szeme, láthatóan elkezdett érdeklődést mutatni a dolog iránt” – vallotta utóbb E. Zsolt. A következő találkozón Mengyi azt mondta, volt benn a „nagy embernél”, aki úgy megörült, hogy majdnem leesett a székről, mert ezek a szövetkezetek sok embert tudnának foglalkoztatni pályázati pénzből. Majd vázolta a „modellt”: a megítélt támogatási összeg 50 százalékát vissza kell fizetni. A kétszáz szövetkezetből álló rendszert végül húszra csökkentették, és a pénzt – első körben ötszáz-hétszáz millió forintot – nem foglalkoztatásra, hanem hálózatbővítésre adták volna. Ám emiatt a visszaosztás aránya radikálisan megváltozott: az ötven helyett csupán tíz százalék maradt volna a szövetkezeteknél, és kilencven százalékot kellett volna különböző jogcímeken visszautalni.

B. Tibor vallomásában az áll, hogy 2015 júliusában a további együttműködés feltételeként Mengyi ötmillió forintot kért „alkotmányos költség jogcímen”. Később a tiszaújvárosi Mamma Rosa étteremben Mengyi azt is mondta: „Most öt, ha lezárják, még öt. Vagy így, vagy sehogy!” A pénzt végül kifizették. Ősztől azonban egyre feszültebb lett a felek között a viszony, ekkor már nyomozás is indult. A főszereplők megfigyelése miatt az adóhatóság tájékoztatta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, ezért a pályázat kiírását végül úgy módosították, hogy az ne feleljen meg az ügyben szereplő szövetkezeteknek, a támogatási kérelmeket elutasították. E. Zsolték visszakérték az ötmilliós előleget, és a nyomozók a pénz átadásakor tartóztatták le őket. A vallomásokból kiderült: Mengyit Voldemort nagyúrnak kellett szólítani.

Az ügyben öt embert gyanúsítanak bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével és hivatali vesztegetéssel, ketten előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozást az adóhatóság július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), mert az mentelmi joggal rendelkező személyt is érint. Nagy Andrea, a KNYF szóvivője a 168 Órának azt mondta: nem kezdeményeztek mentelmijog-felfüggesztési eljárást az ügyben.

Mengyi Roland tegnapi közleményében tagadta, hogy részt vett volna az ügyben, úgy véli, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és pozíciójával, az ő lelkiismerete tiszta, áll minden vizsgálat elé, de a folyamatban lévő ügyről nem kíván többet mondani. Futó Barnabás, Mengyi jogi képviselője lapunknak úgy nyilatkozott: a történetből egyedül annyi igaz, hogy megbízója ismeri a gyanúsítottakat, azonban minden más, például hogy pénzt kért volna, nem igaz. Az ügyvéd kiemelte: blöffről van szó, hamis hivatkozásról, és a jelek szerint a nyomozó hatóság is osztja ezt az álláspontot.

Az Index megkeresésére a Miniszterelnökség úgy reagált: „Tanultunk az előző rendszer hibáiból: nem engedhetjük meg, hogy a források ne érjenek célba, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén, hogy szélhámosok, következmények nélkül »árulják« nem létező befolyásukat”, ezért „a fejlesztési források elosztásának új szabályozásával a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben”.

Bárány Balázs (MSZP) azonnali lemondásra szólította föl Mengyit, aki szerinte „gátlástalanul lopja a magyar adófizetők pénzét”. Jelezte: feljelentést tesznek az ügyben, és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához, az OLAF-hoz fordulnak. Szi-lágyi György (Jobbik) arra szólította fel az „érintetteket”, hogy „ne kövessék a rogáni módszert, ne tagadják le barátaikat és üzlettársaikat, hanem adjanak egyenes választ a történtekre, vállalják tetteik következményeit”. A DK Mengyi Roland lemondását követeli.

„Én félek attól, hogy beültetnek bennünket, én nem akarok börtönbe menni. És akkor a Roland fogja mosni a kezét, mert egy kurva szót nem fog izélni… szólni. Nem fog odajönni. Maximum, hogy ha mi is feldobjuk őket. Fel fogod dobni? Nem! De én se akarom elvinni a balhét. Tehát ezért jól át kell ezt rágni, Tibi. Ez egy olyan rendszer, amit ők felállítottak, kitaláltak és működik, mert nem mi leszünk az elsők, akiken ezt megcsinálják. Sokadik! Nagy valószínűséggel olyan beragadt pénzről van szó, amire most nekik is rá lehet tenni a kezüket. És rá is akarják, és rá is fogják tenni a kezüket. Ha nem velünk, akkor mással.”

(E. Zsolt és B. Tibor telefonbeszélgetése, 2015. augusztus 14.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.