Megdöbbentő bérkülönbségek

Az érdekképviselet szerint a vasárnapi pótlék emelése veszélyes a kis boltokra.

Tompos Ádám
2016. 08. 13. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OKSZ arra alapozza állítását, hogy az intézkedés több tíz milliárd forint többletkiadást okozhat a vasárnap nyitva tartó kis üzleteknek, a kötelező szabad vasárnapok számának emelése pedig sok pénzbe kerül, hiszen több alkalmazottat igényel. Az OKSZ számításai szerint a 140 ezer boltból, áruházból becslések szerint 40 ezer tart nyitva ilyenkor, a többi értékesítőhely zárva van a hét utolsó napján.

A vasárnapi pótlék emelése az OKSZ olvasatában ráadásul kétélű fegyver, mivel a Kúria korábbi állásfoglalása szerint a bevásárlóközpontokban tevékenykedő kiskereskedelmi egységekben nem is kötelező a vasárnapi pótlék, ugyanúgy, ahogyan a vendéglátóhelyeken sem.

További feszültséget okoz, hogy óriásiak a bérkülönbségek a kereskedelemben, így az OKSZ prognózisa szerint lesznek olyan boltok, amelyek elbírják a nagyobb terhet, továbbá olyanok is, amelyek nem. A legtöbb bért a nemzetközi hátterű áruházak fizetik alkalmazottaiknak, az Aldinál például bruttó 308 ezer az átlagkereset, ugyanez a Lidlnél 248 ezer, a Metrónál 222 ezer forint. Ezzel szemben a kiskereskedelmi átlagfizetés 148 ezer forint, ennél csak két lánc átlagbérezése kevesebb: a Coop Szolnoké (147 ezer) és a G’Robyé (126 ezer).

Úgy látják azonban az OKSZ-nél, hogy az alapbérek emelése csak korlátozott lehet, mivel a nagyobb bért fizetőknél kevésbé feszítő a munkaerőhiány, viszont a kisebb boltosoknak többet kellene emelni, ami náluk már drágulást okozna, így növekedne versenyképességi hátrányuk. Ezért elengedhetetlennek tartják, hogy a kisvállalkozásokra – amelyeknek a fejlesztési támogatása is fontos és sürgető lenne – a terjesszenek ki járulékkedvezményt.

Az OKSZ szerint a vasárnapi zárva tartásnál jóval égetőbb problémája is van az ágazatnak, ez pedig a munkaerőhiány, amelynek meghatározó oka a munkavállalók elvándorlása. A KSH adatai szerint négy év alatt megduplázódott a betöltetlen állások száma a kereskedelemben (2012-ben 1496 betöltetlen állás volt, ez a szám az idén 3819-re nőtt). Közben pedig jelentősen csökkent a boltok száma a kiskereskedelemben, öt év alatt mintegy 11 ezerrel lett kevesebb üzlet hazánkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.