Orbánékig érnek a szálak

Pénzcsapként működik az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház.

Magyar Nemzet
2016. 09. 02. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hárommilliárd forintnyi kölcsönt adott a külügyi tárca felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. a kormányfő rokonaihoz köthető cégcsoportnak – derül ki a 444.hu cikkéből. Az élelmiszer- és konzervkereskedelemmel foglalkozó Cider Alma Kft. összesen 3,2 milliárd forinttal tartozik az MNKH-nak, vissza eddig csupán 280 milliót fizetett, holott a határidőből már rég kifutottak. A kft. egy egész cégcsoportot fog össze, melyben több fontos pozíciója van Orbán Viktor sógorának, a Cider Alma egyik leányvállalatát pedig a miniszterelnök unokaöccse vezeti. Még konkrétabban: a kormányfő felesége, Lévai Anikó testvérének, Lévai Gizellának az egyik fia is feltűnik a cégcsoportban: Szeghalmi Ádám vezeti a Cider Alma Drogida Hungaro nevű leányvállalatát.

Szeghalmi Ádám testvére, Szeghalmi Balázs is szorosan kapcsolódik az MNKH-hoz, olyannyira, hogy ő vezeti a kereskedőház törökországi, izmiri kirendeltségét. Egyébként a törökországi, az iráni, a görögországi és a ciprusi MNKH-érdekeltségeket Adnan Polat oligarcha működteti, aki Erdogan török elnök egyik fontos támogatója. Polat nem kevesebb mint egymilliárd forintot kapott a kirendeltségek működtetésére a külügyi tárca cégétől. (A török oligarcha más szálon is kapcsolódik az Orbán-rokonsághoz, hiszen partnerként együttműködik a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a kastélyforgalmazó vállalkozásával.)

Azért is különösen jövedelmező mostanában kapcsolatba kerülni az MNKH-val, mivel a cég idén hatmilliárd forintos gigaközbeszerzést írt ki 47 partneriroda, egy regionális egység és ágazati kompetencia-központok létrehozására. A Heti Válasz tegnapi cikke szerint Tiborcz István családja is részt vállal a külgazdasági üzletből a Syncope-Project Kft.-n keresztül, amely az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Dél-Amerikában és Mexikóban létesíthet kirendeltségeket, kompetencia-központokat. A cég 80 százalékos tulajdonosa a 24 esztendős Bertha Péter, aki több Tiborczhoz köthető vállalkozás társtulajdonosa vagy ügyvezetője, ráadásul anyai nagyanyja révén a Tiborcz nagycsalád tagja. (Bertha egyébként a Syncope-pal szimbiózisban működő, milliárdos állami megrendelésekkel kistafírozott Symmetria Magyarország Kft. projektmenedzsere is.) Arra a kérdésre, miként nyerhetett egymástól távol eső területeken is a Syncope, az MNKH azt válaszolta: „A közbeszerzési eljárásban egy ajánlattevő a meghirdetett célországok közül többre, akár az összesre is pályázhatott.”

A Heti Válasz cikke arra is kitért: az MNKH kirendeltségeket ideális esetben nagy helyismerettel bíró magáncégeknek kéne működtetniük, ehelyett a partnerirodák élére „kőkorszaki” figurák kerültek. „Albániában például olyan társaság »jeleníti meg« Magyarországot, melyben a Horn-kormány Nádor-botrányaként elhíresült, titkosszolgálati beszerzésekre irányuló ügyletének egyik kulcsszereplője, Alexander Gerstl is résztulajdonos” – fogalmazott a hetilap. Az arab olajállamok többségéért az a Polgár Viktor felel, aki volt MSZP- és külügyi szóvivő, a Horn-érában pedig az állami privatizációs szervezet kommunikációs vezetőjeként tevékenykedett. A Malajzia–Szingapúr–Thaiföld-zóna kereskedőházai mögött Nyíri Iván bukkan föl, aki 1994 és 1998 között, majd 2002 után is állami csúcsmenedzser lehetett. Az Afrika szubszaharai térség irodahálózatának egyik létrehozója pedig az a Terner Géza, aki a csillebérci úttörőtábort akarta privatizálni az MSZP-holdudvarnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.