A közmédia szelektálva adja az anyagait

Amit szabad a kormánybarát hangot megütő TV2-nek, azt a Hír TV-nek nem.

Hutter Marianna
2016. 10. 25. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közmédia stratégiai céljainak megfelelően arra törekszik, hogy meghatározó és exkluzív tartalmai elsősorban saját sugárzott és online felületein jelenjenek meg – ezzel magyarázta az MTVA lapunk kérdésére, miért tagadták meg a Hír TV-től, hogy rendelkezésükre bocsássák Orbán Viktor szokásos rádióinterjújának felvételeit. A Hír TV nemrégiben jelezte: „újabb szintre lépett a hazai szabad sajtó korlátozása”, az MTVA nem bocsátja többé rendelkezésére a Kossuth rádió műsorának felvételét. A közmédia annak ellenére tagadta meg a kérést, hogy a felvétel felhasználását a kormánybarát hangot megütő TV2-nek engedélyezte.

A Magyar Nemzet érdeklődésére a közmédia sajtóosztálya elmondta: stratégiai céljuk nem érinti a csatornák közötti úgynevezett hírcsererendszert (ez azt jelenti, a televíziós csatornák segítik egymás munkáját azzal, hogy kérésre rendelkezésre bocsátják felvételeiket – a szerk.), híranyagaik „szerkesztett formában” továbbra is a partnereik rendelkezésére állnak. Ennek megfelelően a Kossuth rádió 180 perc című műsorában élőben sugárzott Miniszterelnöki (utóbbi szót a sajtóosztály érezte fontosnak nagy kezdőbetűvel írni – a szerk.) interjúkat is ezen a rendszeren keresztül bocsátják érdeklődő partnereik rendelkezésére. Azt is hangsúlyozták, az MTI híranyagait továbbra is ingyenesen lehet felhasználni.

E választ követően lapunk további kérdéseket küldött az MTVA-nak. Többek közt azt szerettük volna megtudni, mely sajtóorgánumok számítanak a közmédia partnereinek; a Hír TV akkor részesülhet-e az MTVA anyagaiból a jövőben vagy sem? Arra is kíváncsiak voltunk, az, hogy csak szerkesztett formában hajlandó továbbítani felvételeit a közmédia, nem sérti-e szerintük a sajtó szabadságát. Érdeklődésünk ellenére lapzártánkig nem kaptunk választ az évente több tízmilliárdnyi közforintból fenntartott MTVA-tól.

A vasárnapi volt az első ünnep, amelyről „nem tudott tudósítani az a napilap, amelyik a forradalom vérbe fojtásával született, és végig gátlástalanul kiszolgálta a megtorlást, a terrort és utána a kommunista egypárti diktatúrát”. Erről Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője beszélt tegnap a parlamentben a Népszabadságra utalva. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig egy ellenzéki interpellációra válaszolt azzal: a sajtószabadság „köszöni, jól van”. Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Hír TV-nek adott interjúban beszélt arról, hogy aggasztja az amerikai külügyet a Népszabadság megszüntetése, amelynek tágabb hatásai lehetnek. A diplomata úgy véli: egyre kevesebb az ellenzéki hang a magyar médiapiacon. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.