Fenntartja feltételeit a Jobbik

Az alaptörvény-módosítás szövegében már egyetért a Fidesz és a fő ellenzéki párt. Az LMP szerint politikai termék születik.

Markotay Csaba
2016. 10. 26. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezett alaptörvény-módosítás szövegében ugyan egyetértenek, az ezzel kapcsolatos politikai vitákat nem oldották fel a mai négypárti frakcióvezetői egyeztetésen. Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a megbeszélés után azt mondta, hogy a letelepedési kötvényekről – amelyek kivezetését a Jobbik támasztotta feltételként az alaptörvény módosításához – nem egyezkedtek, de a Jobbik fenntartotta azt az álláspontját, hogy enélkül nem támogatja a módosítást.

A Fidesz ismét kinyilvánította, hogy a letelepedési kötvény kérdésének semmi köze az alaptörvény módosításához. Ami a végleges szöveget illeti, Kósa Lajos szerint konszenzus alakult ki, és ez bírja a KDNP, a Fidesz és a Jobbik támogatását is. Az LMP később dönt arról, mi a véleménye a javaslatról.

Lapunknak a tanácskozás után azonban Sallai R. Benedek LMP-s képviselő máris nyilvánvalóvá tette, hogy ez a módosítás szerintük nem jogalkotási, hanem politikai termék, vagyis píár-alkotmányozásról beszélhetünk. Ez a jogrendszerben semmilyen érdemi változást nem hoz, csak néhány előírást törvényi szintről alaptörvényi szintre emel – jelentette ki. Megerősítette, hogy a párt képviselői nem nyomnak majd gombot a szavazásnál.

A tájékoztatón szóba került a sajtó helyzete is. Kósa Lajos kizártnak nevezte, hogy kormányközeli lap lenne a Népszabadság, ha újraindulna. Azzal kapcsolatban, hogy a felcsúti polgármesterhez köthető társaság vette meg a Mediaworksöt, azt mondta: szerinte ostobaság Mészáros közelinek nevezni a kiadót, hiszen nyílt részvénytársaságról van szó, amelyben hogyha valaki egy részt képvisel, attól az még nem jelenti azt, hogy „ilyen vagy olyan közeli lenne”. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Liszkay Gábor neve is feltűnt az igazgatótanácsi tagok között, Kósa Lajos azt mondta, közismert a magyar médiapiacon, hogy a cégek időnként más értékvilágú embereket is szerződtetnek. Azzal pedig szerinte egyet lehet érteni, hogy a média minél nagyobb része magyar tulajdonban legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.