Ha úgyis lesz törvény, miért kellett népszavazás?

Orbán és Kósa a közjogi következményekről beszélt, Vona kritizált. Kora délutáni összefoglaló.

MNO
2016. 10. 02. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb vezető politikus már a délelőtt folyamán leadta a szavazatát, az ellenzékiek pedig természetesen távol maradtak az urnáktól. Orbán Viktor újságíróknak azt mondta, hogy szerinte az a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdése, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő közölte: ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak – érvénytelenség esetén is – lesz közjogi következménye. A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az igenek győzelme esetén lemond-e. 

Kósa Lajos is arról beszélt a szavazóhelyiségből kifelé, hogy a népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye. Ha a nemek győznek, akkor a parlament jogalkotásba kezd, amivel megakadályozza, hogy „illegális, kötelező betelepítési kvóta legyen Magyarországon” – mondta, hozzátéve, hogy „ha az igenek lesznek többségben, akkor pedig lemond a kormány és a Fidesz-frakció”.

A délelőtt folyamán szavazott Áder János államfő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a szintén a nem szavazat mellett kampányoló Vona Gábor is. A Jobbik elnöke a népszavazás érvényességét nevezte az egyetlen tétnek, szerinte ha nem lesz érvényes a referendum, akkor több mint 10 milliárd forintot egy közvélemény-kutatásra költött el Magyarország. Megismételte: ebben az esetben Orbán Viktornak le kell mondania. Az érvénytelenség másik következményeként jelölte meg, hogy az ország Brüsszel kezébe ad egy aduászt azzal, hogy nem utasította el a kvótákat. Ezért vett részt és szavazott nemmel – indokolta. Az érvényességet firtató kérdésre azt mondta, szerinte az a határon lesz. 

Közben sorra lepték el az internetet a népszavazó kormánypárti politikusok képei: már túl van a szavazáson a Voldemort nagyúrként elhíresült, uniós pénzek miatt botrányba keveredett fideszes Mengyi Roland, de szavazott már Nyitrai Zsolt parlamenti képviselő és Hende Csaba egykori honvédelmi miniszter is. A népszavazós önreklámot eddig talán Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak sikerült leginkább túltolnia, aki élőben közvetítette Facebook-oldalán azt, ahogyan leadja szavazatát. Nem sokkal maradt el mögötte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki pedig Nem feliratú fülbevalóban ment el voksolni – jelezte munkatársunk.

Az ellenzéki pártok vezetői közül csak Fodor Gábor ment el voksolni, a Liberálisok az igen szavazat mellett kampányoltak.

Borsod megyei tudósítónknak több helyi lakos is elmondta: a kiszolgáltatottság népszavazása a mai. A segélyből és a közmunkából élők nem mernek távol maradni, mert attól tartanak, elveszítik a településvezetők jóindulatát. Információk szerint a polgármesterek egy része pedig attól fél, pályázati pénzektől esik el, ha nem hozza a településük az érvényességhez szükséges részvételi arányt. A jelek szerint nem az a kérdés, hogy igennel vagy nemmel szavaznak a polgárok, hanem az, hogy elmennek vagy sem. Olyan szavazóval nem találkoztunk eddig, aki igennel voksolt.

Egy helyi férfi szerint nekik nem kell félniük a migránsoktól, mert úgysem náluk robbantanának, hanem a nagyvárosokban. A romagyilkosságokat egyébként sem migránsok követték el – tette hozzá. A társai azonban rögtön letorkollták, mondván, nem hiányzik nekik, hogy a falu üresen álló házaiba idegeneket telepítsenek. Többen megjegyezték azt is, hogy a kampányra fordított pénzt inkább az egészségügyre kellett volna költeni – közölte tudósítónk a helyszínről.

Az ország számos pontján tartózkodó tudósítóink szerint komoly rendzavarás vagy választási csalás nem zavarta meg a szavazást.

Velence 4-es számú szavazókörzetében a szavazatszámláló bizottság egyik tagja viszont olyan öltözéket viselt, amely alkalmas volt a szavazópolgárok akaratának befolyásolására, így a bizottság egyhangú döntése értelmében a bizottsági tagnak át kellett öltöznie.

Kiskunmajsán a bizottság egy megbízott tagja betegen jelent meg, napközben az állapota rosszabbodott, ezért orvoshoz kellett vinni. 8 óra 10 perckor távozott a szavazóhelyiségből.

A főváros XV. kerületében a szavazóhelyiség melletti közterületen gyanús csomagot találtak, ott a tűzszerészi átvizsgálás alatt szünetelt a szavazás. Szekszárd 29-es szavazókörzetében darázsrajzás miatt rövid időre fel kellett függeszteni a szavazást, ám az áttelepülést követően már mindenki le tudta adni a voksát. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.