Súlyos ellentmondásban a Népszabadság kiadója

A Mediaworks szerint túl sok előfizetője volt a „gazdasági okok” miatt bezárt Népszabadságnak.

Horváth Csaba László
2016. 10. 17. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosan ellentmondásos magyarázattal állt elő a nemrég gazdasági okok miatt felfüggesztett Népszabadság kiadóvállalata, amikor az újság egyik előfizetője visszakövetelte a befizetett előfizetési díját. A férfi a szerkesztőség Facebook-oldalán számolt be róla, hogy azt próbálta megtudni a napilap tulajdonosi jogait gyakorló Mediaworks Zrt.-től, hogy ha egy nap alatt „lerombolhattak valamit”, akkor a kártalanítás miért húzódhat napokig, hetekig. Erre – mint írta – azt a választ kapta a társaságtól, hogy „nagyon sok előfizetője volt a Népszabadságnak”. Vagyis emiatt haladnak lassan a kifizetések.

Mindez pedig azért érdekes, mert a kiadóvállalat, s így a Népszabadság tulajdonosa a Profil című osztrák gazdasági hetilap online kiadásában nemrég megjelent interjújában beszélt arról, hogy a napilap az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt. Pecina azt is kiemelte, hogy a példányszám drasztikusan csökkent, „mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt”.

Ugyanakkor egyre több kérdés vetődik fel a Népszabadság váratlan felfüggesztése kapcsán, amióta kiderült, hogy a nemrég állami tulajdonba került, majd privatizált MKB Bank jelzálogjogot jegyzett be a napilap nyomtatott és online kiadására, valamint a kiadóra is. Az újság értékét ugyanis nagyban befolyásolja az, hogy működik-e, vagy felfüggesztették. Ezért is sántít a tulajdonosi érvelés.

A Népszabadság értéke azért sem elhanyagolható kérdés, mert a pénzintézet jelzálogjoga jelzi, hogy egyebek között a korábban folyamatosan megjelenő napilap annak a hitelnek a fedezetéül szolgált, amit az MKB Bank folyósított a Mediaworks kiadóvállalatnak. Így pedig kulcsfontosságú, hogy a kiadó egyeztetett-e hitelezőjével a lap felfüggesztése előtt. Egyes szakértők szerint a hirtelen bezárással járt értékcsökkenés felvetheti a fedezetelvonás gyanúját is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.