Töretlen a gimnázium népszerűsége

A kabinet által erőltetett szakközépiskolákba kevesebb a jelentkező, sok üres hely marad.

Hutter Marianna
2016. 10. 06. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormányzat célja a szakképzést biztosító iskolák erősítése, a gimnáziumok népszerűsége nő évről évre – derül ki az Oktatási Hivatal középiskolai felvételiről szóló adataiból. Ezen belül is főként a hat-, illetve nyolcosztályos gimnáziumi képzést nyújtó intézményeket választják évről évre többen. Míg tíz évvel ezelőtt hatosztályos gimnáziumba 4857-en, nyolcosztályosba 3342-en jelentkeztek, ezek a számok a 2016/2017-es tanévre szóló központi felvételin már 7048-ra, illetve 5411-re nőttek annak ellenére, hogy folyamatosan csökkenést mutat a gyermekek száma. A bejutás persze nem mindenkinek sikerült: mindkét típusú gimnázium esetén a felvételizők hozzávetőleg 60 százalékából lehetett csak gimnazista.

Menekülnek az egyházakhoz a diákok

Néhány év alatt megduplázódott az egyházi iskolák népszerűsége: ma közel kétszer annyi tanuló jár ilyen intézménybe, mint 2010-ben. Úgy tűnik azonban, a szülők egy része nem elsősorban a vallási nevelés miatt íratja gyermekeit egyházi iskolába, hanem az állami oktatás kudarca sarkallja erre.

Mint a Magyar Nemzet korábban megírta, a kormányzati törekvések ellenére is alig több mint 56 százalékát sikerült betölteni az idei központi felvételi eljárás után a szakgimnáziumi (korábban szakközépiskolai) férőhelyeknek. A szakközépiskolák (korábban szakiskolák) esetén még drámaibb volt az arány: a 39 százalékot sem érte el. Ezzel ellentétben a gimnáziumok jól teljesítettek: a nyolc évfolyamos férőhelyek több mint 93, a hat évfolyamosok közel 90, míg a négy-öt évfolyamosok majd 75 százalékban megteltek. Ez azt jelenti, hogy míg a szakgimnáziumokban még lett volna szabad hely több mint 24 ezer tanuló számára, addig ez a szám a hatosztályos gimnáziumok esetén csak 520, míg a nyolcosztályosoknál 226 volt, a négy-öt évfolyamosoknál pedig több mint 9400. Összesen egyébként 35 460 gyermek kezdhette meg az új tanévet ősszel a gimnáziumokban.

– Kommunikációs szinten valóban megjelent a szándék, hogy jó lenne, ha többen tanulnának a szakképzésben – mondta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke, hozzátéve, hogy olyan konkrét intézkedés végül nem történt, amely például csökkentette volna a férőhelyek számát; változatlanok maradtak a gimnáziumi kapacitások. Mint felidézte, bár folyamatosan volt róla szó, hogy a nyelvi előkészítős, két tannyelvű, nyolc- és hatosztályos gimnáziumos képzések feltételeit nehezítik, ezek közül végül ideiglenesen a nyelvi előkészítőket és a két tannyelvű intézményeket szabályozták, „ami nem feltétlenül baj”. Hozzátette: ugyanakkor ezek a szabályok is inkább enyhültek az utóbbi években. Emellett azok a gimnáziumi képzések is megmaradtak, amelyek a szakközépiskolával egy intézményen belül működtek, és emiatt tavaly nyáron a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartása alá kerültek az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). Bár voltak arra vonatkozóan tervek, hogy profiltisztítás céljából ezek a gimnáziumi osztályok megszűnnek, és csak a szakközépiskolai képzés folytatódna, végül ez nem következett be, a többféle képzést nyújtó intézményeket azóta is az NGM koordinálja. Ez alól a művészeti célú intézmények jelentik a kivételt, fenntartójuk ugyanis az Emmi maradt.A nyolcosztályos gimnáziumok először 2009-ben kerültek célkeresztbe, amikor az SZDSZ javaslata bevezette volna a 6+6 osztályos képzési rendszert a 2010/2011-es tanévtől. Ebből végül nem lett semmi, de az Orbán-kormány elmúlt hat éve alatt is többször felvetődött, hogy csökkenthetik a gimnáziumi férőhelyek számát, vagy intézményeket zárhatnak be.

A pedagóguskar elnöke szerint az elmúlt években inkább arra irányult a szándék, hogy megerősítsék a szakképző iskolákat, ami miatt idén ősztől átalakult a szakképzés rendszere. Horváth Péter úgy látja: az, hogy a mostani újítások beválnak-e, szakmai kérdés lesz, „mindenesetre sok kétely kíséri ezeket a kísérleteket”. Kérdésünkre Horváth azt is elmondta, a gimnáziumok ügye tudomása szerint jelenleg nincs napirenden a kormánynál. Nahalka István oktatáskutató pedig arról beszélt lapunknak: az Orbán-kormány semmiképp sem akarja magára haragítani a középosztályt, márpedig ez történne, ha visszaszorítanák a gimnáziumi képzést.

Javában zajlott tegnap egy pályaválasztási börze a budapesti Szent István Gazdasági Szakgimnáziumban, mikor megjelentek az Elmű munkatársai, és kikapcsolták az áramszolgáltatást – számolt be az Eduline.hu. A fenntartásért felelős NGM arról tájékoztatott: bár az illetékes szakképzési centrum „határidőre befizette a havi díjat, az átutalás során technikai hiba lépett fel”, így nem volt szó sem tartozásról, sem a szolgáltatás megszüntetéséről. (H. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.