Vita lehet az óraátállításról

A munkáltatói érdekképviselet főtitkára szerint tudományos kutatás szükséges.

Munkatársainktól
2016. 10. 20. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP szerint szakpolitikai szinten lehetne foglalkozni az óraátállítás eltörlésével, amit a napokban az egyik jobbikos képviselő vetett fel. A párt szóvivője, Gál József lapunknak azt mondta, hogy a téli és a nyári időszámításnak, vagyis az órák évente kétszeri átállításának nincs sok értelme, és a kérdést energiapolitikai szempontból is meg lehetne vizsgálni. Az MSZP-nél a Magyar Nemzetnek azt mondták, hogy a párt elnöksége és frakciója egyelőre nem tárgyalta a kérdést, de rövidesen napirendre veszik, és ezután alakítják ki álláspontjukat.

A hét elején Kepli Lajos (Jobbik) nyújtott be javaslatot az óraátállítás megszüntetéséről a parlamentnek. Felvetette, hogy az ország egész évben maradjon a nyári időszámításban, ami szerinte leginkább a mezőgazdaságot segítené, de fontosak a tervezett intézkedés élettani hatásai is. Hasonló kezdeményezést már tavasszal is tett Kepli, akkor azonban ezt a fejlesztési tárca elutasította. Fónagy János államtitkár azt mondta, az áttérés azzal járna, hogy nem lennénk egy időzónában a legfontosabb kereskedelmi partnereinkkel. A mostani felvetés ügyében kerestük az államtitkárt, de lapzártánkig nem tudtuk elérni.

– Az időszámítási dilemma ügyében politikai indítványnál meggyőzőbb lenne egy tudományos tényekkel és műszaki adatokkal alátámasztott tanulmány – mondta lapunknak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc szerint érdemes lenne a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával készíteni egy alapos kutatást az óraállítás témájában, és ha az lesz a konklúzió, hogy a magyar vállalkozások számára előnyös volna egész évben a nyári időszámításban maradni, érdemes lépni, főként ha ez energiamegtakarítással és a közérzetünk javulásával jár. De a VOSZ főtitkára emlékeztetett rá: 1980 óta elfogadta a magyar társadalom, hogy évente kétszer órát állítunk, ezért az ennek eltörlése mellett szóló érveknek sziklaszilárdaknak kell lenniük, hiszen egy ilyen döntés évtizedekre szól.

Kérdésünkre a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közölte: becsléseik szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente négy-öt milliárdot takaríthatnak meg villamosenergia-­költségeikből. Mindez környezet­védelmi szempontból is rend­kívül előnyös, hiszen az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

– A gyerekek szempontjából az óraátállításnak nincsen akkora jelentősége – erről már Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszélt lapunk kérdésére. Mint elmondta, tapasztalata szerint a diákok könnyen és gyorsan alkalmazkodnak a változáshoz. Ugyanakkor lapunk megkeresésére egy anyuka, akinek kisebb gyermekei vannak, úgy nyilatkozott: náluk nehézséget okoz az óraátállítás. Például emiatt nehezebb lefektetni a gyerekeket, akik így másnap kimerültebbek lesznek. Ezért az anyuka szerint érdemesebb lenne a nyári időszámításban maradni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.