A politikailag megosztott társadalom elszegényedik

Még a legjobban élő magyarok is elutasítóbbak, mint a legrosszabbul élő csehek.

Veczán Zoltán
2016. 11. 18. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a megnyitó is érdekes felhangot kapott. Először Rudas Tamás, a kutatóközpont főigazgatója sietett leszögezni, hogy az elhangzó, sokszor „kellemetlen tények” tudományos, és nem politikai kijelentések. Majd Szabó István, a hazánk ESS-részvételét és a kutatásokat finanszírozó, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője száján csúszott ki némi burkolt kritika. Mint mondta, az ESS-féle kutatások segítenek hidat építeni a társadalomtudomány és a politika között; ha pedig ez sikerül, akkor „eljutnánk a tényeken alapuló politikaformálás világába, ami szerencsés lenne”.

A motorháztető alatt

Hazánk már a kezdetek kezdetétől, 2001 óta vesz részt az ESS felméréseiben, amelyek személyes, kérdőíves megkeresésekre alapulnak. A rendkívül megbízható pontosságú kutatásokat kétévente végzik, az eredményeket pedig ingyenesen hozzáférhetővé teszik mindenki számára. A kérdőívekben állandó és változó részek is vannak – a 2014-es, hetedik hullámban például ez utóbbiak a migrációra és az egészségi állapotra vonatkoztak. Az Európai Bizottság által kezdeményezett ESS az egész kontinensen végez felméréseket, többek között az egyes országok demográfiai, társadalmi állapotáról, a lakosság politikai és közéleti véleményéről – mindenütt ugyanarra rákérdezve, így az eredmények nemzetközi szinten is jól összehasonlíthatóak. Magyar részről az akadémia Szociológiai Kutatóintézete és a Politikatudományi Intézete vesz részt a munkában.

Az eredményeket egyébként az MTA TK kötelékében feldolgozó kutatók – Medve-Bálint Gergő és Boda Zsolt – arról beszéltek, hogy Kelet-Közép-Európában az intézményekbe vetett bizalom változékony, és alapvetően alacsonyabb volt, mint a nyugati országokban. Nem is kicsit: előbbiek egy tízes skálán 5,61, térségünk 3,66 pontyi bizalmat szavazott az olyan intézményeknek, mint a parlament, a jogrendszer vagy a rendőrség. Ráadásul térségünk abban is más, hogy ezek iránt az elvileg egymástól független intézmények iránti bizalom is jobban együtt mozog, függetlenül az egyes intézmény teljesítményétől – ha csak nincs például egy NAV-botrány, ami az adóhatóságra üt elsősorban vissza. Nyolc választást vizsgáltak meg, ezekből pedig egyértelművé vált: térségünkben komoly bizalomváltozással – általában növekedéssel – jár maga a voksolás is, így volt ez Észtországban és Szlovéniában. Mindezt pedig elsősorban a győztes pártra szavazó polgárok erősebb bizalma okozta. De az is jellemző volt, hogy a kelet-európaiaknál sokkal erősebb volt ez a bizalmi különbség, mint a nyugatiaknál. Tehát – állapították meg – térségünkben az intézményi bizalmat is alapvetően az emberek pártpreferenciája határozza meg. Ezen viszont csak a politikától függetlenebb intézményrendszerekkel lehetne változtatni.

Európa „bizalomtérképét” Ságvári Bence próbálta felrajzolni. Mint elmondta: itt is a skandináv és észak-nyugat-európai országok alkotják az élbolyt, amelyet banán alakú karéjban fognak körbe Portugáliától Lengyelországig az átlagnál kevésbé bízó országok. A bizalom értelemszerűen jellemzően magasabb ott, ahol jól teljesít a gazdaság – a két dolog egymástól függetlenül nem is létezhet. A kutató egy másik érdekes változóra is rámutatott: míg Európában 2002 és 2014 között némiképp nőtt a bizalom szintje – tízes skálán 5,35-ről 5,5-re – addig hazánkban trendszinten ugyan megvolt ez, de míg 2010 és 2012 között erősen nőtt, azóta nagyot zuhant a bizalom. Ságvári kiemelte: a legnagyobb különbség bizalom terén az idősek között volt: a skandinávoknál ők bíznak a leginkább, míg a visegrádi országokban minél idősebb valaki, annál gyanakvóbb. Ugyanakkor a visegrádi – így a magyar – fiatalok egyre bizakodóbbak, így – bár még mindig nagy a különbség – egyre közelebb kerülnek az egyre gyanakvóbbá váló nyugati fiatalokhoz.

Közhely, hogy a politikai érdeklődés csökken – mondta el Oross Dániel – ezen belül is hazánk a csehek utáni legérdektelenebb társadalom.

Ráadásul a politika szó is szinte szitokszó lett. Egy 2015-ös felmérésükben például a „hazugság”, „korrupció”, „Orbán”, „csalás” szavak jutottak eszükbe a megkérdezett hallgatóknak

– ők saját kutatásaikban éppen ezért kénytelenek voltak a „közélet” kifejezésre cserélni a „politikát”. Kutatópartnere, Szabó Andrea az ESS adataiból kiindulva arról beszélt, hogy az európai lakosság nagyobb része azt gondolja, hogy a politika nem enged beleszólást az állampolgároknak, hazánk ebben a bizalmi szinthez hasonlóan elég rosszul teljesít. Zártnak látjuk a politikai rendszert, és saját magunkat sem tartjuk alkalmasnak arra, hogy aktív politikai szerepet vállaljunk – idézte a felméréseket. Mivel a képzettebb válaszadók most is magabiztosabbak voltak, ezért a kutatók úgy vélték, az ördögi körből az egyetlen kitörési lehetőség a jobb oktatás lenne. Persze, csak ha volna erre szándék.

Ha nagyon távol áll egymástól a kormánypártok és az ellenzék szimpatizánsainak elégedettségi szintje, az a gazdaság egészére káros – állapította meg Patkós Veronika, aki a pártokhoz kötött elfogultságról beszélt. Ebben a kérdésben pedig hazánk egyszerűen „lemegy az ESS térképéről”. Óriási a polarizáció: másfélszer elégedettebbek voltak a kormánypártiak, mint az ellenzékiek. Ez pedig baj: egyrészt nem ösztönzi a kormányt a jó teljesítményre, hiszen a szimpatizánsai szavazataira mindig számíthat, az ellenzékre voksolók pedig úgysem ismerik el sosem, nem érdemes teljesíteni. Másrészt az egymást váltó kormányok egymás reformjai alól húzzák ki a talajt, négy-nyolcévente újrarajzolják a rendszert, ez kiszámíthatatlan gazdasági környezetet hoz, amit a befektetők sem szeretnek. Harmadrészt pedig a legerősebb szereplőket nem a teljesítményük, hanem a kormányhoz való lojalitásuk emeli ki (ezt nevezte egyébként haveri kapitalizmusnak a Transparency International). Ez a számokban is megjelenik – húzta alá –: a pártszinten nagyon polarizált országokban 1, az alig polarizáltakban 2,8 százalékos volt a GDP növekedése, de minden más gazdasági mutató esetében ez volt a tendencia.

Borús képet festett a hazai idegenellenességről Messing Vera és Ságvári Bence: még úgy is, hogy az ESS adatait még a menekültválság kirobbanása előtt vették fel. A számok megmutatták, hogy a részt vevő országok között messze hazánk a legelutasítóbb, ráadásul szinte minden „idegen” származási csoporttal szemben: a romák és muzulmánok a legutáltabbak, az Európán kívüli szegények és a zsidók követik őket. A legkevésbé a határon túli magyar állampolgárokkal van bajuk a válaszadóknak, de ez is tíz fölötti százalékot jelent. Ami még érdekes, hogy valakinek a befogadását a magyar válaszadók nagyságrendileg majdnem hasonló aránya kötötte fehér bőrszínhez és keresztény kulturális háttérhez, mint magyar nyelvtudáshoz és hiányszakma ismeretéhez.

Hogy ez mivel függ össze, a kutatók nagy meglepetéseket nem találtak: hazánkban az idősebbek, iskolázatlanabbak, szegényebbek, párt szerint pedig a Jobbik- és a Szocialista párti szimpatizánsok a legelutasítóbbak. Ugyanakkor nem csak pénz kérdése a dolog: mint kiderült, a gazdagabbak befogadóbbak, de

még a legjobban élő magyarok is elutasítóbbak, mint a legrosszabbul élő csehek.

Itt inkább a státuszféltés érvényesül (azaz a kormány jó lóra tett, amikor a „nem veheted el a munkánkat”-jellegű üzenetekkel operált, tehetjük hozzá). Ugyanis éppen abban a csoportban utasítják el a legtöbben az idegeneket, akiket a kutatók a „lecsúszók” közé soroltak: ők azok a 25 és 49 éves kor közöttiek, akik fiatalabb korukban jobban éltek.

Másrészt az oktatást vették elő: a spontán szegregálódó, szelektív iskolarendszerben a diákok nem találkoznak a sajátjuktól eltérő csoportokkal, így kevésbé ismerik és tolerálják a másságot. Keveset tanulnak a migránsokról és a romákról, valamint a hierarchikus, büntetésen alapuló, nem demokratikus iskolai nevelés is az intolerancia táptalaja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.