Hatmilliárd forintot kap a Mezőhegyesi Ménesbirtok

A Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-től csoportosítják át a tőkeemelést az állami mintagazdasághoz.

MTI
2016. 11. 28. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány hatmilliárd forint átcsoportosításáról döntött a 2016-os költségvetésben a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. feltőkésítésére a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelése jogcím terhére – szemlézi az MTI a hétfői Magyar Közlönyben közzétett határozatot.

A kormányhatározat végrehajtásáért a nemzetgazdasági miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter felelős. Az idei költségvetésben a változtatásokat azonnal végre kell hajtani, a 2017. éviben január 1. a határidő.

Az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre. A kormány a mostani, hatmilliárd forintos ráfordítással már összesen nyolcmilliárdot költ a projektre, mivel eleve több mint kétmilliárd forintért vásárolta vissza a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t. Ezt összevonták a már korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel, és megalapították a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. A kormány Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását ígéri.

Az intézkedést már a bejelentéskor sokan támadták, az ellenzéki politikusok szerint ugyanis Simonka György fideszes képviselő strómanokon keresztül több száz hektárt szerzett meg bérletbe vagy tulajdonba. Az Együtt ezért májusban azt kérte a Miniszterelnökségtől, hogy fossza meg Simonkát és lekötelezettjeit a korrupt módon szerzett földektől.

Később a szocialisták azt kifogásolták, hogy a parlament törvénye szerint 8000 hektárnyi eladásra kínált állami föld után 1,2 milliárd forintos kártalanítást fizet a magyar állam a földpályázatok győzteseinek. „Ezek közt a szereplők közt van a helyi postás, aki a Fidesz elnöke, ő 8,2 millió forintot fog kapni, miközben nagyjából 200 ezer forintja áll ebben a történetben. Simonka György képviselő unokatestvére, aki szintén oda van egy fiktív lakcímre bejelentve, 21 millió forintot fog kapni” – fejtette ki akkor Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, 2004-es privatizációjáig Európa legrégibb állami birtoka volt. A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele 2015-ben 6,6 milliárd forint volt, csaknem egymilliárddal több az előző évinél, ennek több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 541 millió forintot tett ki tavaly az előző évi 1,721 milliárd forint után. A mérleg szerint egymilliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje 2015 végén 4,1 milliárd forintot tett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.