Hátrányban a vidéken élő rákos betegek

18 ezerrel több a bejelentett rákos páciens, mint hét éve. Sok beteg megmenthető lenne.

Kuslits Szonja
2016. 11. 17. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét év alatt 77 ezerről 95 ezerre nőtt a felfedezett, a Nemzeti Rákregiszternek bejelentett rosszindulatú daganatos betegek száma Magyarországon. A bőrdaganat esetében kifejezetten sokat romlott a helyzet 2007-ről 2014-re, ez idő alatt ugyanis 10 939-ról 16 421-re emelkedett a betegek száma – derült ki a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett tudományos ülésen bemutatott adatokból.

Megtudtuk: a korábbinál több embert diagnosztizáltak tüdődaganattal is, 11 176-ról 11 654-re emelkedett a betegszám, és több az emlőrákos páciens is, csaknem 1400-zal. A prosztatarákos betegek száma pedig körülbelül 1200-zal emelkedett. A mutatók szerint kismértékben csökkent az ajak- és szájüregi, valamint a gyomordaganatok előfordulása.

Kásler Miklós, az Országos Onkoló­giai Intézet főigazgatója a szerdai eseményen arról beszélt, nemcsak az életmódváltás fontos, hanem az is, hogy az emberek hajlandók legyenek részt venni a szűréseken. Az összes rosszindulatú daganat harmadát ugyanis meg lehetne előzni, a már kialakult daganatok fele pedig gyógyítható. Kásler Miklós elő­adásában hangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek előtt volt olyan esztendő, hogy a méh­nyakrákszűrés esetében a részvételi arány nem haladta meg a 25 százalékot, sőt csupán a 6-8 százalékot érte el.

Pedig sok betegnél a daganat másfél centiméternél is kisebb volt, ilyenkor pedig már nem feltétlenül lehet kitapintani. – Szerencsére mára jóval többen vesznek részt ilyen szűrésen, azonban a szájüregi daganatok esetében még mindig nagyon alacsony a részvételi arány.

Gődény Mária, az Országos Onkológiai Intézet Radiológiai Diagnosztikai Osztályának osztályvezető főorvosa az ultrahang-berendezések fejlesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet. Szerinte ugyan sok berendezés található az országban, de nem megfelelő minőségűek. Kiért arra is: az egymillió lakosra jutó CT és MR berendezések száma jóval kevesebb, mint az OECD-átlag. Óriási a szakemberhiány is: tízezernél is több lakosra jut egyetlen radiológus, és Észak-Magyarországon a legrosszabb a helyzet.

Az MTA ülésén Ádány Róza, a Debreceni Egyetem Megelőző Orvostani Intézetének igazgatójának előadásából kiderült, hogy a nők korai halálozásának közel felét daganatos megbetegedések okozzák, és a WHO 2015. szeptemberi adatai szerint vezetjük a halálozási statisztikát a rák tekintetében. A szakértő szerint kifejezetten magas a daganatos megbetegedések száma Északkelet-Magyarország romák lakta településein, s a cigány lakosság rákos megbetegedés miatti halálozási aránya messze magasabb az átlagnál. Térképes illusztráción mutatta be azt is, hogy az átlagosnál magasabb a betegség előfordulása a fővárosban, a halálozás ugyanakkor jóval alacsonyabb. Budapest tehát jól teljesít. Ádány Róza szerint nincs megfelelő népegészségügyi program, kizárólag problémák, amelyekkel azonban haladéktalanul foglalkozni kellene.

Tegnap sajtótájékoztatót tartott a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság is, amelyen az onkológiák eredményességi mutatóinak közzétételére biztattak. Bodoky György tiszteletbeli elnök szerint nem tudni, hogy idehaza milyen eredményességgel kezelik a betegeket, pedig jogos elvárás lenne, hogy nyilvánossá tegyék az adatokat. Példaként saját osztályát említette: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centruma rendszeresen publikálja a gyógyulási arányszámait, illetve azt, hogy az adott stádiumban kezelni kezdett, de már gyógyíthatatlan betegek számára mennyi életidőt sikerült a kezelésekkel biztosítani. A professzor megjegyezte, a modern daganatellenes terápiák elérhetők a hazai onkológiai centrumokban, ebben nagy előrelépést hoz, hogy januártól újabb gyógyszerek kerülnek be a közfinanszírozásba. Szó esett arról is, hogy vidéken nehezebb a betegek helyzete. Pajkos Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának vezető főorvosa szerint ugyanis Budapesten több lehetősége van egy rákbetegnek: itt egymástól néhány metróállomásnyi távolságra akár több intézménytől is kérhetnek kezelési javaslatot, ezzel szemben egy kieső vidéki településről fél napba is telhet eljutni a legközelebbi onkológiai centrumba, nemhogy más régióba járni kezelésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.