Milliárdos korszerűsítés után is ihatatlan a víz

A 2,5 milliárdos uniós támogatás után állami beruházásra is szükség lesz a probléma megoldásához.

Kuslits Szonja
2016. 11. 03. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2,5 milliárd forintos Európai Uniós támogatásból finanszírozott beruházás után is ihatatlan a víz a Csongrád megyei Nagyéren, ahol további egymilliárd forintos állami beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy megoldódjon a probléma – válaszolta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére a csütörtöki kormányinfón.

Lapunk felvetésére, hogy a településen a több milliárd forintos korszerűsítés ellenére sem javult a víz minősége, a miniszter azt közölte: nem egyedül ez a település érintett a problémában, a Dél-Alföldön több helyen is szükség van az ivóvíz minőségének javításra.

Mégis, előállt az a helyzet, hogy 2,5 milliárd forintnyi uniós támogatás elköltése után az ivóvíz minősége a tisztifőorvos szakvéleménye szerint nem mindig és nem minden településen megfelelő – mondta Lázár János. A projekt azonban már lezárult, a vállalkozókat is kifizették, az Alföldvíz Zrt. azonban, amely felelős volna a hálózat üzemeltetéséért, kifogásokkal él. Nem tudják ugyanis, hogy miképpen vegyenek át egy olyan hálózatot üzemeltetésre, ahol ilyen problémák vannak, és nekik kellene garantálni az iható és jó minőségű ivóvizet – tájékoztatott a miniszter.

Szerinte az egyetlen lehetséges megoldás az lehet, ha egy igazságügyi szakértő segítségét kérik, aki egyértelműen meg tudja állapítani, ha a vízminőség a vegyi kezelés ellenére sem üti meg azt a szintet, ami elvárható. Ekkor a kormány kénytelen lesz újabb szakértőt kirendelni, aki meg tudja állapítani, hogy milyen újabb szűrőberendezések beépítésére van szükség ahhoz, hogy megfelelő legyen a víz minősége. Ez azonban újabb egymilliárd forintba kerül, amit már a magyar adófizetők pénzéből kell finanszírozni, a településnek ugyanis nincs ennyi pénze. „Hazai forrásból kell támogatást biztosítani ahhoz, hogy a késznek jelentett, lezárt ivóvízminőség-javító program után iható legyen az ivóvíz” – foglalta össze a miniszter az abszurd helyzetet.

Az elköltött uniós pénzt azért nem kell egyébként visszafizetnie Magyarországnak, mert egy speciális baktérium került a vízbe, ezt a problémát kell megoldani. Arra azonban a miniszter sem tudott pontos választ adni, hogy ez mikorra várható.

Az ügyben kerestük az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (OTH) is, mely az Országos Közegészségügyi Központtal közösen úgy válaszolt kérdéseinkre: 2012-t megelőzően a jellemző vízminőségi problémát a geológiai eredetű arzén (kisebb mennyiségben bór és fluorid) jelenléte okozta. Az azóta lezajlott, illetve jelenleg is zajló ivóvízminőség-javító program – amelynek láthatóan nem 100 százalékos a sikeressége – eredménye, hogy a 2012-ben nem megfelelő vízminőségű 365 településből mára már csak 21 település ivóvize nem felel meg a határértékeknek. Lapunknak azonban kiemelték: az év végéig várhatóan ezeken településeken is megoldódik a probléma. Az azonban nem derült ki, hogyan, ha legalább egymilliárd forintos hazai beruházásra van szükség, ami vélhetően nem egy-két hetes munka.

Az OTH-tól megtudtuk azt is: Nagyér településről 2015.01.01–2016.11.03. közötti időszakban 45 vízvizsgálati eredmény érkezett. A vízminták mikrobiológiai szempontból megfelelő minőségűek, eseti kifogás jelentkezett csupán (3 kifogásolt minta 12-ből) Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte miatt, azonban ez jellemzően nem a víz, hanem a hálózat, szerelvények kifogásolt állapotát jelzi – közölték. (Ez a baktérium egyébként a legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes, megfertőzhetik a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket és a tüdőt is.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.