Kirakatnak kell a Hármashatár-hegy

A budapesti olimpia tervezői szerint mindenkinek jó a természet megbolygatása.

2016. 12. 07. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schneller, mielőtt a lényegre tért volna, vetítést rendezett: kampányvideót mutattak be az olimpiáról. Ezt követően néhány vezénymondat is elhangzott: „Magyarország igazi olimpiai ország, mi pedig igazi olimpiai nemzet vagyunk.”

A fórumra egyébként meglehetősen sokan voltak kíváncsiak: 150-200 érdeklődő zsúfolódott össze a teremben, mert korábban olyan hírek terjedtek a városrészben, hogy nagy beépítés kezdődik a természetvédelmi területen, ezért néhányan már a vetítés alatt bekiabáltak, hogy nem ezért jöttek ide. – Nem igazak a hírek, semmit sem aszfaltozunk vagy térkövezünk le, a két napra tervezett kerékpárverseny helyszínéhez vezető utakat ugyan felújítjuk, de a nézők (naponként kétezer ember) Pesthidegkút központjából a megépítendő új kerékpárúton vagy gyalog érhetik el a Hármashatár-hegyet. Ott ideiglenes lesz a versenypálya, ideiglenesek lesznek a kiszolgálósátrak, a végén pedig mindent helyreállítunk – tette hozzá Finta Sándor, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. építészeti és városfejlesztési igazgatója. Szerinte a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott és a környezetvédelmi hatóságok jóváhagyásával beadott pályázat már nem módosítható, de az abban szereplő nyomvonal a következő hét évben még változhat, amelyről folyamatosan egyeztetnek a Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal és várják a helyiek javaslatait is.

Záporoztak is a kérdések. Volt, aki 15 előre összeállított, közgazdasági elemekkel tarkított kérdéssorral támadt, többen a családi házas övezet nyugalmát, mások az ősgyep, az ürgék sorsát firtatták, egy bekiabáló pedig azt kifogásolta, hogy miért tűntek el a természetvédelmi területet jelző táblák. – A védett területekre nem engedünk senkit, még gyalogosan sem – mondta Finta Sándor.

Őrsi Gergely kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezd a Hármashatár-hegy felbolygatása ellen. Schneller kiosztotta azzal, hogy lehetett volna fővárosi népszavazás az olimpiáról, de a kezdeményező fel sem vette az íveket.

Egy újabb lakó Láng Zsolt polgármestert idézte, aki a Fővárosi Közgyűlésben még felháborodott azon, hogy az olimpiai mesterterv készítői sem vele, sem a lakossággal nem egyeztettek. Dankó Virág (Fidesz–KDNP) alpolgármester kiemelte: miután a II. kerület vezetése megismerte a terveket, már támogathatónak tartja. Erre azonban egy felszólaló megjegyezte: „A londoni olimpia mountain bike pályájához 500 tonna követ és 350 tonna őrölt kavicsot kellett a hegyre szállítani.” Szerinte itt sem lesz másként.

Felszólalt Hajdu Nóra (Együtt) is, aki azt feszegette, miért választották a Hármashatár-hegyet a korábban kiszemelt óbudai Testvér-hegy helyett. Neki Finta Sándor válaszolt, és azt mondta: „Az olimpián nem egy volt szemétbányát, hanem ezt a csodálatos tájat akarjuk bemutatni a világnak.” Egy hölgy azt kérdezte: „Mi lesz itt, ha nem is mi nyerjük el az olimpiai rendezés jogát?” Schneller Domonkostól meg is kapta a választ: „Semmi.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.