Újabb buktatók az Erzsébet-utalványok körül

Többen állítják az érintettek közül, csak kisebb értékű szelvényt kaptak a kézbesítéskor.

Markotay Csaba
2016. 12. 14. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utalványokat hétfő óta viszi ki a posta, de sajtóbeszámolók szerint többen is vannak olyanok, akik nem az ígért tízezer forintot, hanem annál kevesebbet kaptak. Ezt azonban a kormány egyelőre az idősekre hárítja azzal, hogy az érintettek nem nézik meg jól a perforációnál összeillesztett szelvényeket, így lényegében ők nem veszik észre, hogy mennyit kaptak. Ezt viszont több érintett cáfolja.

– Tudomásunk van olyan esetekről, amikor a címzettek nem vették figyelembe, hogy minden utalványszelvényen két utalvány található. A küldemények összesen három utalványszelvényt tartalmaznak, 1000 és 2000 forintos címletekben, összesen tízezer forint értékben – közölte érdeklődésünkre kedden a Miniszterelnöki Kabinetiroda. (Vagyis az egyik szelvényen 2000 és 2000 forintnyi utalvány van egymás mellett, a másodikon szintén ugyanennyi, a harmadikon pedig egy 1000 és egy másik 1000 forintos van a perforációval összekötve – a szerk.) Dömötör Csaba államtitkár pedig az állami televíziónak azt magyarázta, hogy több kisebb címletű Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok, és ezeket perforációval választották el egymástól. Érdekesség, hogy Dömötör Csaba szavait először úgy idézte az állami tévé, majd ennek nyomán az állami hírügynökség is, hogy két ötezres címlet érkezik. Később azonban az állami hírügynökség már úgy pontosított, hogy az Erzsébet-utalványt tartalmazó borítékban három utalványszelvény található, amelyek egyenként két utalványt tartalmaznak, 1000 és 2000 forintos címletekben, tízezer forint értékben.

Ennek ellenére az ATV.hu-nál többen is jelentkeztek, akik állításuk szerint csak az összeg felét kapták meg, azaz ötezer forintnyi Erzsébet-utalványt, kisebb címletekben. A Miniszterelnökség erre úgy reagált, hogy forduljanak a Magyar Postához, mert ez a kézbesítők hatásköre, míg a postánál azt mondták, ők nem szolgálhatnak információval a hiányzó utalványokról, mert csak kézbesítenek. A portál az egyik érintettnél ezek után újra rákérdezett, hogy biztosan figyelembe vette-e a perforációs elválasztást, aki azt válaszolta, hogy a szakmája könyvelő, így szét tud választani két utalványt egymástól, és továbbra is biztos benne, hogy nem az ígért összeget kapta meg.

Lapunk rákérdezett a Miniszterelnöki Kabinetirodánál, hogy ki döntött a címletekről, ki ellenőrzi azt, hogy mi kerül a nyugdíjasoknak szánt borítékba, illetve hova fordulhatnak azok, akik valóban kevesebbet kaptak, de ezekre nem érkezett válasz. Mint írták, a „kormány a postától azt a tájékoztatást kapta, hogy az utalványok kézbesítése zavartalan, így minden nyugdíjas számíthat arra, hogy december 31-ig megkapja a küldeményeket”.

A Magyar Posta sem szolgált pluszinformációval az ügyben; lapunk megkeresésére azt írták, mindent megtesznek azért, hogy a nyugdíjasok a lehető leghamarabb megkapják a küldeményeket, de a további kérdésekkel a kormányzati tájékoztatási központhoz, vagyis a Rogán Antal vezette tárcához irányítottak.

Az ügyben kedden Sneider Tamás jobbikos alelnök sajtótájékoztatóján arra szólította fel a Fideszt, hogy ne „köntörfalazzon” az Erzsébet-utalványok ügyében, és tisztázza, hogy egyeseknek miért kézbesítettek kisebb értékű szelvényeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.