Feljelentést tesznek a 4-es metró ügyében

Lázár János nem kommentálta Botka László jelölését.

MNO
2017. 01. 19. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bár kormányülés nem volt, van miről beszélnünk” – közölte Kovács Zoltán. Lázár János hozzátette: február 1-jén lesz az első kormányülés.

Lázár elsőként az extrém hidegről beszélt, és segítséget ajánlott a hajléktalanok ellátásában részt vevő önkormányzatoknak és szervezetnek. Kiemelte: a következő napok hideg időjárásra tekintettel arra szeretné kérni a hajléktalanokat, hogy menjenek be a hajléktalanszállókra. „A kormány 9600 hajléktalanellátót működtet”, ezt 1500-zal megnöveltek, és készek a kapacitásokat bővíteni – hangsúlyozta.

Az ország földgázellátásával kapcsolatban azt mondta, egy új számítási módot alkottak, így a korábbiakhoz képest jelentősebb tartalékok állnak rendelkezésre.

Lázár emellett közölte: Magyarországon a bevándorlással kapcsolatos legfontosabb teendő, hogy felkészüljön arra, ha Törökország a vállalt kötelezettségeit nem tudja teljesíteni, az ország nem szolgáltathatja ki magát ennek a helyzetnek. Lázár János azt is mondta, hogy a Belügyminisztérium „gőzerővel dolgozik” az idegenrendészeti őrizet visszaállításán.

Kérdésre válaszolva közölte: nincs szó a sorkatonai kötelezettség visszaállításáról, azonban meg fogják tárgyalni a Magyar Honvédség fejlesztési koncepcióját.

Arról is beszélt, hogy 2017 fontos év lesz a külpolitikai viszonyokban, és Magyarország készül erre. „Megváltozik a világ”, a multilaterális együttműködések helyett bilaterális együttműködés kezdődik, és nagy jelentősége lesz annak, hogy két ország egymással miben fog megállapodni. „Egy fair brexitben vagyunk érdekeltek” – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin, és Szijjártó Péter jövő héten ennek előkészítése érdekében Moszkvába utazik, a megbeszéléseken pedig egyebek mellett gazdasági és társadalompolitikai kérdések lesznek napirenden.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésének beszerzését indítványozzák a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben kormánypárti fővárosi képviselők, akik szerint szükség lehet az Alstom-bizottság már befejezett vizsgálatának folytatására. Azt javasolják, a Fővárosi Közgyűlés kérje fel Tarlós István főpolgármestert és az Alstom metrókocsik beszerzését vizsgáló ideiglenes bizottság elnökét, Borbély Lénárdot, hogy kíséreljék meg a 4-es metróépítésre vonatkozó Olaf-jelentés beszerzését, és ennek kapcsán vizsgálják meg, hogy indokolt-e a bizottság munkájának folytatása. (MTI)

Donald Trump pénteki beiktatása is szóba került. Lázár János kérdésre válaszolva közölte: a nagykövet fogja képviselni az eseményen az országot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: ma délután megteszi a büntetőfeljelentést a 4-es metróról szóló Olaf-jelentés ügyében. A 76 milliárdos bírsággal kapcsolatban a fővárosnak meg kell tennie észrevételeit. A kár azonban a bírság sokszorosa, vélhetően olyan visszaélésekre is sor került, melyeket az Olaf-jelentésnek csak részben sikerült feltárni – fogalmazott. Úgy véli, elképzelhető, hogy az Olaf nyilvánosságra hozza majd a jelentést az észrevételi szakasz lezárása után.

A miniszter szerint „nemzetközi baloldali bűncselekményről” van szó, és a jelentésből kiderül, hogy szinte minden nagy közbeszerzési elemnél volt csalás.

A Professzorok Batthyány Köre által megfogalmazott bírálatok ügyében elmondta, a miniszterelnök válaszolni fog a jelentésre, és készen állnak arra, hogy a Professzorok Batthyány Körével személyesen is találkozzanak. Kérdésre válaszolva közölte, ha Magyarországon intézményi korrupció lenne, véleménye szerint nem lenne tele az államkassza.

Jelenleg a kormány nem foglalkozik az olimpia rendezés elleni népszavazás ügyével, most megvárják, hogy mi lesz az eredménye az aláírásgyűjtésnek – mondta el a miniszter.

A szerbiai focicsapat támogatásával kapcsolatban azt mondta, valóban adtak határon túli sportegyesületeknek támogatást. Nem egyedüliként ez a csapat kapott, négy másik sportszervezet is – fűzte hozzá.

Lázár János azt nem kommentálta, hogy Szeged polgármestere, Botka László lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje. „Én egy szomszéd városban voltam tíz évig polgármester”. „Nem egy politikai gyékényen árulunk” – mondta. Kiemelte, hogy Szeged és Hódmezővásárhely között sohasem alakult ki jelentős együttműködés, de a békés együttélés fennállt, így nem szeretne sem most, sem a jövőben véleményt alkotni.

A Veszprémben üresen álló volt gyermekkórház épületével kapcsolatban közölte: össze fogják gyűjteni az összes önkormányzati igényt, de „állami tulajdon csak törvénnyel kerülhet önkormányzatokhoz”. Veszprém egy nagyváros, és számíthat arra, hogy az igényt komolyan vesszük – fűzte hozzá.

Kitért arra is: Miskolc polgármestere kérte, hogy ne épüljön börtönkórház a városban.

Arra az újságírói felvetésre, hogy káosz alakult ki az éttermekben az áfaszabályozás miatt, közölte: az áfacsökkentéssel kapcsolatos jelentést márciusban fogják megkapni, ám ő káoszról nem beszélne.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, nincs tudomása arról, hogy Arthur Finkelstein a kormány tanácsadója lenne.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kívánják normalizálni a helyzetet a gyámhivatali dolgozók létszámának tekintetében, a miniszter közölte: kollégák áthelyezésére és felvételére is lehetőség nyílik majd. A bárányhimlő elleni oltásról pedig azt mondta, meg fogják vizsgálni a kötelezővé tétel lehetőségét.

Arra a felvetésre, hogy a Miniszterelnökség öt festményt vásárol közel bruttó 360 millió forintért a tárca Várba költözésével összefüggésben, kiemelte: azért kellett erre költeni, mert „amelyek itt a falon láthatók, egy sem a miniszterelnökségé, hanem a parlamenté”. A Miniszterelnökség tulajdonában csak az a pár kép van, amit az elmúlt években vásárolt, és ha valaki egy kormányzati épületbe megy, akkor elvárható, hogy a nemzet hagyományai, kultúrtörténeti öröksége megnyilvánuljon – mondta. Lázár János egyébként úgy véli, a költségek „nem szálltak el”. A festményvásárlásokra külső szakértő bevonásával kerül sor, és mindenképpen magyar témájú alkotást, magyar festő munkáját veszik meg – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.