Influenzajárvány van Magyarországon

Az elmúlt héten az azt megelőző héthez viszonyítva kétszeresére emelkedett a betegek száma.

Kuslits Szonja
2017. 01. 11. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 2017 első hetében megkezdődött az influenzajárvány. Január 2-a és 8-a között ugyanis az előző héthez viszonyítva kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, 16 100 ember kereste fel emiatt orvosát. 100 000 lakos közül 163-an mentek a rendelőbe influenzás panaszok miatt – tudta meg lapunk az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

A jelentés szerint a betegek 15,8 százaléka gyermek, 40,9 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, a 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,3 százaléka, 14 százalék pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A legtöbb megbetegedés az első naptári héten az adatok szerint  a 15–24 és a 25–34 évesek körében volt, ezt követte a 10–14 évesek és a 3–5 évesek érintettsége.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (314), Szabolcs-Szatmár-Bereg (245), Győr-Moson-Sopron (242) és Hajdú-Bihar (230) megyében volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal is igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést tíz területen – a fővárosban, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében – diagnosztizáltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első héten Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett egy-egy jelentés. A megbetegedések egy óvodát, egy általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek – derült ki a jelentésből.

Az egyre terjedő influenza miatt látogatási tilalmat rendeltek el az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet krónikusfekvőbeteg-ellátási részlegének teljes területén, Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati és a gyermekosztályán, valamint az újszülöttrészlegen, a szintén nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház krónikus belgyógyászati osztályán, a kisvárdai Felső-szabolcsi Kórház intenzív, csecsemő- és gyermekgyógyászati, szülészet-nőgyógyászati osztályán és az újszülöttrészlegén, illetve a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet ápolási osztályán – tudta meg lapunk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb tájékoztatójából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.