Lázár: Az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk

Metróbotrány, fogyasztóvédelem, béremelés – szokásos heti tájékoztatóján beszélt a kancelláriaminiszter.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 02. 16. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos felvetést tárgyalt meg a kormány a veronai buszbaleset után, ennek eredményeképpen iskolai konzultáció indulhat a buszos osztálykirándulásokról, ezt elméletileg az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezeti le – közölte Lázár János a szerdai kormányülés eredményéről. Kikérhetik a szülők és a tanárok véleményét is a kérdésről, ezután változtathatnak a kirándulások szabályozásán is, ha szükségét látják.

Lázár beszámolója szerint Orbán Viktor adott áttekintést a politikai helyzetről a tegnapi kormányülésen, nagyjából azt mondta el, amit az évértékelőn.

A Fidesz–KDNP-frakció ma tárgyal a következő feladatokról. A kormány benyújtotta javaslatát a bevándorlók beengedésének szabályairól, ami azt takarja, hogy válsághelyzetben korlátozhatják a bejutó illegális migránsok szabad mozgását. Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt róla, a határátlépési pontokon várakozási zónákat alakítanak ki, itt kell megvárniuk a kérelmük elbírását, és nem engedik be őket addig, amíg nincs számukra kedvező ítélet. Aki illegálisan átlép, a rendőrség őrizetbe veszi, és visszaviszi a határra.

Lázár János később kérdésre reagálva elmondta, hogy a kormány minden menekülttábort bezárna.

Érinti a bevándorlási helyzetet, hogy Brüsszel egységes elektronikus felügyeleti rendszert hozna létre azok számára, akik harmadik országból lépnek be a schengeni zónába. A kancelláriaminiszter szerint a magyar kabinet tiltakozik, hiszen egyrészt sérti hazánk szuverenitását, másrészt hátrányosan érintheti azokat a határon túli magyarokat, akiknek nincs magyar útlevelük, vagy nem használják.

Március elején kerülhet elő az a brüsszeli javaslat, amelynek értelmében rögzítenék a schengeni zónát elhagyó uniós polgárokat. Lázár felhívta a figyelmet ennek visszásságaira, hiszen a határforgalom óriási köztünk és a határos, nem övezetbeli országok között.

„Mindaz, ami a bevándorlás miatt Európában történhet, veszélyezteti a közbiztonság javítására 2010 óta tett törekvéseinket” – jelentette ki a politikus. Közölte: hétévnyi munka eredményeképpen legalább harminc százalékkal csökkent az elkövetett bűntények száma, és ez tovább csökken majd. Egyre több nyomozásban ér el eredményt a rendőrség, ma Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa például azért is, mert növelték a rendőrök számát, és bevezették a rendőri életpályamodellt. Az új büntető törvények szigorúbbak, mint a korábbiak, Lázár szerint ezért is javulnak a körülmények. Sőt, a foglalkoztatási ráta is jobb, ez visszaveti a lopások számát.

A kormány a négyes metróról is tárgyalt, a korrupciós ügyet az elmúlt huszonhét év legnagyobb bűncselekményének nevezte a kancelláriaminiszter. Az OLAF-jelentés hivatalos magyar változata március végén lehet meg, ezután hatvan nap van reagálni. Lázár János szerint a fővárosnak kell eldöntenie, elfogadja-e a jelentésben foglaltakat. Emellett a miniszter maga is büntetőfeljelentést tett az ügyben.

Később kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány segítene a fővároson, de a 2017-es, húszmilliárd forintos kifizetést – amely még a négyes metró finanszírozására ment volna – a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szabálytalanságok miatt leállította.

Lázár szubtrópusi jelenségnek nevezte Demszky Gábor volt főpolgármester ismételt feltűnését és magyarázkodását a négyes metró miatt. Azt a miniszter ténynek nevezte, hogy Brüsszel a Demszky főpolgármesteri időszaka alatt kifizetett pénzekből 59 milliárdot követel vissza.

A minimálbér-emelés is előkerült, révén ez az állami vállalatokra is hatással van, százezer ilyen munkavállalót érint a döntés. Ők megkapják az új minimálbért, de 2019-ig a többiek bérét is harminc százalékkal emelik meg. Rendőrök, egészségügyisek, vasutasok, postások is jól járnak majd.

Az állami cégek átvilágítása 2018-tól lehet aktuális.

Jövő héten Lázár több uniós biztossal találkozik Brüsszelben, például a paksi atomerőmű bővítését is megpróbálja megvédeni. Erről a beruházásról az Európai Bizottság tizennyolc hónapja nem tud dönteni – a vita egyébként arról szól, hogy tiltott állami támogatással valósítanák-e meg a bővítést. „Az EB a halogatással Magyarország energiafüggőségét növeli” – jelentette ki a politikus.

A Szeged és Debrecen közötti út négysávúsítására vonatkozó terveknek idén el kell készülniük – közölte Lázár. Nyitott a kormány szegedi hidak építésére, és a Picknek is segítene bővülni. 

Új, négysávos út létesül Zalaegerszeg felé, Sármelléket is érinti majd. Korábban úgy tűnt, ezt a 76-os út nyomvonalán építenék meg, de Zala megye székhelye kérte a végleges verziót. Döntöttek a kormányülésen többletforrásról a győr-péri repülőtér, illetve mentőautó-állomány fejlesztésére.

A beígért nemzeti konzultáció részleteinek egyeztetése jelenleg is zajlik, konkrét dátum még nincs.

Lázár kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a magyar boltoknak és fogyasztóknak multik a nyugatinál gyengébb minőségű élelmiszereket adnak el ugyanazon márkanév alatt. „Az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk” – fogalmazott Lázár. Szerinte ez minőségi, kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi kérdés is. A kormánynak szerinte ezzel foglalkoznia kell, és minél több terméket át kell vizsgálni.

A Magyar Idők kérdezhetett néhányat először, majd a szintén kormánybarát Pesti Srácok, amely szintén fogyasztóvédelmi témájú kérdést tett fel. Lázár szerint a multik nem korrektek, mert a termékek címkéje ugyanaz, csakhogy a minőség jobb Ausztriában. Egyébként az Európai Bizottságnál a visegrádi négyek már panaszt tettek az ügyben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy a Heti Válasz szerint szoros szálak fűzik a Károlyi családhoz, amelyet számos alkalommal támogatott is. Lázár szerint fontos az elmúlt évtizedek kárvallottjainak segítése, ő amúgy is segít mindenkinek, akinek tud, és aki jelzi nála. Mint mondta, az állami gondozottaknak jobb helyet tudnak nyújtani, mint amilyen most fóti gyermekvárosban van.

Az RTL Klub kérdésére a politikus megerősítette, hogy fejlesztenék a gyermekváros területét. A kormány döntése egyébként csak az állami gondozottakat érinti, akiket nevelőszülőkhöz adnának. Más bérlőt nem érintenek a rendelkezések. A fóti kastély tetőfelújítására nagyjából százmillió forintot tudnak áldozni a kormány részéről. Lázár cáfolta egyébként azt is, hogy az ingatlan Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez kerülne.

A kormány nem zárkózik el a hal áfájának csökkenésétől, jelenleg vizsgálódnak a kérdésben – válaszolt egy kérdésre a miniszter. Lázár szerint reális esély van a csökkentésre. 

Megismételte, hogy a kormány mindvégig úgy nyilatkozott az olimpiarendezésről szóló aláírásgyűjtéssel kapcsolatban, hogy az lesz, amit az emberek akarnak. Emellett elítélte azokat az atrocitásokat, amelyeket az aláírásgyűjtők vagy az aláírók kénytelenek elszenvedni. Egyébként úgy látja, hogy kevés az esélyünk az olimpiai megrendezésére Los Angeles és Párizs pályázata mellett. Arra Lázár nem válaszolt, hogy a kabinet kampányba kezd-e, ha népszavazás lesz a rendezésről.

Lázár szerint tévedés, hogy Magyarország Oroszország faltörő kosa lenne az Európai Unióban. Megismételte a kormány álláspontját, miszerint az orosz kapcsolatokat rendezni kell, és hogy hazánk veszít a gazdasági szankciókkal. Az ukrán helyzet így sem javult, így a miniszter szerint fel kell tenni a kérdést, mit ér az a szankció, amely nem ér el semmilyen eredményt.

„A nagyok vitájától jobb távol maradni” – reagált Lázár arra a felvetésre, hogy befogadnánk-e Edward Snowdent.

Más kérdésre válaszolva kijelentette, kizárt, hogy a kormány részéről bárki tudott volna arról, hogy Ghaith Pharaon vízumkérelmében azt adta meg, hogy Orbán Viktorral akar találkozni.

Kiss Szilárd ügyéről szólva azt mondta, tevékenysége nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot, minősített információkhoz nem juthatott hozzá, a forgalmazott vízumokkal pedig nem Magyarországra, hanem más európai uniós országba érkeztek, többségük nem is járt hazánkban.

A rendőrség úgy látta, tudja biztosítani az eseményt, ezért rendezhették meg az idei kitörésnapi túrát; ők jogalkalmazók, így a meglévő jogszabályokat kell betartaniuk, az pedig nem tiltotta meg a rendezvényt – közölte Lázár János.

„Magyarországon jogszolgáltatás, és nem igazságszolgáltatás van” – kommentálta a politikus a Gergényi-per eredményét.

A Fidesz azt javasolja, hogy március 13-án válasszon a parlament köztársasági elnököt, Áder Jánost egyhangúlag támogatta a nagyobbik kormánypárt frakciója.

„A kormány nem tekinti nemzetgazdasági kérdésnek az Alexandra könyvesbolthálózat megmentését” – közölte Lázár. A gazdasági miniszter nem akarja kockáztatni az adófizetők pénzét.

A kancelláriaminiszter huszonhét éves gyakorlatnak nevezte azt, hogy önkormányzatok magánkiadású lapokat támogatnak. A kérdést azért tették fel, mert Dunaújváros közpénzből támogatja a Lokált.

A Magyar Nemzet kérdésére Lázár János kifejtette: további pénzeket csoportosítottak át az ötvenhatos emlékév idei, külföldi programjaira.

Szintén lapunk kérdésére reagált úgy, hogy a késedelmesen meginduló, rászorulók támogatásáról szóló programok idén az első negyedévben kezdődnek el. A késlekedés miatt személyi felelősöket nem tudott megnevezni.

Lapunk tudósítója szóvá tette: Kovács Zoltán kormányszóvivő korábban megígérte, hogy lapunk írásban feltett kérdéseit továbbítja az illetékes minisztériumoknak, válaszokat viszont azóta sem kaptunk rájuk. Lázár János a hasonló gondokkal küzdő Hír TV-nek most ígéretet tett, hogy javítanak a helyzeten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.