Régóta tudtak Kiss Szilárd gyanús ügyeiről?

Súlyos kockázatokat tártak fel vele kapcsolatban az átvilágításokon.

MNO
2017. 02. 15. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt moszkvai agrárattasét, majd miniszteri megbízottat, Kiss Szilárdot 2011-ben és 2013-ban is átvilágította az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), és mindkét átvilágítás súlyos kockázatokat tárt fel vele kapcsolatban, orosz élettársáról pedig kiderült, hogy egy „idegen ország” titkosszolgálatához köthető – az Index információi szerint ez is kiderült a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Úgy tudják, a kockázatok Kiss kapcsolataira, mégpedig „mindenféle kapcsolataira” vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy Kiss Szilárd külföldi titkosszolgálati kapcsolatai is már a kezdetek kezdetén, 2011-ben feltűnhettek a magyar kémelhárításnak – írja a portál.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt az Indexnek részleteket nem árulhatott el, ám elmondta, hogy „durva, nagyon közvetlen” okok miatt minősült a volt agrárattasé nemzetbiztonsági kockázatnak. „Hogy ez az ember mi mindent megengedett magának, annak valószínűleg nem magyarországi oka van, mert Magyarországon ez az ember teljesen nélkülözhetőnek tűnik” – tette hozzá Molnár, aki szerint „rendre kidobja a rendszer ezt a figurát, előkerülnek a botrányai, de mindig túllépnek rajta, és nem esik bántódása”.

Mint írják, a nemzetbiztonsági bizottságon adott tájékoztatás alapján a képviselők arról győződhettek meg, hogy Kiss „igazi gazdája” a minisztériumok között nemcsak papíron, hanem ténylegesen is a Fazekas vezette agrárminisztérium volt, de Kiss kockázattá válásáról Fazekas mellett három külügyminiszternek (Martonyi János, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter), a moszkvai követség védelmét ellátó Információs Hivatalt (IH) felügyelő miniszternek, Lázár Jánosnak, valamint a Kisst átvilágító AH-t felügyelő Pintér Sándornak is rendelkeznie kellett bizonyos információkkal. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kémelhárítással foglalkozó AH és a hírszerzésért, illetve a kolóniavédelemért, azaz a diplomáciai missziók nemzetbiztonsági védelméért felelős IH is tudott Kiss botrányos üzelmeiről. Ezt jelentették is a szolgálatok a politikai vezetésnek, mégsem történt semmi. A szolgálatok vezetői tehát az ülésen lényegében „mosták kezeiket”, ez pedig azt jelenti, hogy Kiss Szilárd érinthetetlen volt, politikai szinten kapott és élvezett védelmet éveken át – írja az Index.

Magasra érnek a szálak?

Egy Pintér Sándor hatalmát érintő döntésben is közrejátszhatott a Kiss Szilárd volt moszkvai agrárattasé nevéhez köthető úgynevezett vízumgyár – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.