Migránsozás, sorosozás lesz Orbán évértékelőjén

Bevándorlás, gyenge EU, magyar sikerek, külföldről pénzelt civilek – nagy meglepetésre senki ne számítson.

Kósa András
2017. 02. 08. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánykommunikációt az utóbbi időben uraló témák szerepelnek majd Orbán Viktor évértékelőjében – tudta meg a Magyar Nemzet kormányzati forrásból. Információink szerint a miniszterelnök pénteki beszédének két fő vonulata lesz, egy európai uniós és nemzetközi kitekintés, illetve a hazai helyzet elemzése.

A beszéd jelenleg is készül, a háttéranyagok, szempontok összeállítását a Miniszterelnökségen működő kommunikációs stáb, illetve Habony Árpádék végezték, végső formáját valószínűleg csak csütörtök este nyeri majd el.

„A főnök mindig maga állítja össze a beszédeit”

– mondta ezzel kapcsolatban forrásunk.

Az uniós és nemzetközi kitekintés főbb pontjai nagyrészt megegyeznek majd az Orbán Viktor által a Hungarian Review-ban januárban már publikált írással. Eszerint az európai elit elveszítette legitimációját azzal, hogy sem a 2008-as válság következményeitől, sem a migrációs válságtól nem volt képes megvédeni az európaiakat, miközben az Európai Bizottság végrehajtó szervezetből „politikacsinálóvá” vált és „igazságtalan támadásokkal” vegzálja a magyar és a lengyel kormányt (az Alkotmánybíróság, illetve az új alkotmány miatt), vagyis nem azzal foglalkozik, ami a dolga lenne.

Eközben Magyarország az elmúlt években 97 százalékban saját forrásból költött külső határai fokozott védelmére, amivel nemcsak magát, hanem az egész Európai Uniót védte. Ehhez képest az EU a kötelező kvótákon túl más megoldási javaslatot nem volt képes kiizzadni magából. A kormányfő a Hungarian Review-ban megismétli, hogy Donald Trump kampányígéreteit (a demokráciaexport megszüntetése, a külső határok jobb védelme és a „világ legjobb titkosszolgálatának létrehozása”) az EU-nak is meg kellene fogadnia, amely jelenleg – ez is egy gyakori szófordulat – „gazdag és gyenge”, így ideális célpontja mindenfajta rontó szándéknak.

Magyarországról szólva a beszéd nagy részét természetesen a pozitív gazdasági adatok, az alacsony infláció, a GDP növekedése, a béremelések alkotják majd. Invenció forrásunk szerint nagyjából annyi lesz majd, hogy „a két témát a kormányfő várhatóan összeköti: az lesz az üzenet, hogy a migráció mindezen eredményeket is fenyegeti, így

különösen fontos, hogy a déli határok megerősítésével és az idegenrendészeti őrizet bevezetésével megvédjük őket”.

Itt jöhet esetleg némi újdonság is, elképzelhető, hogy a Lázár János által már megpendített idegenrendészeti őrizetről elárul még részleteket a kormányfő. (Mielőtt a parlament tavaszi ülésszakának első napján döntenek róla.)

Szintén a „megvédeni közös eredményeinket” tematikához kapcsolódik majd a „külföldről pénzelt civil szervezetekkel” szembeni kormányzati kritika, minden bizonnyal ez is szóba kerül majd a beszédben, de forrásunk szerint a már bejelentett terven (hogy vagyonnyilatkozatot kelljen kitöltenie a civil szervezetek vezetőinek) túl más konkrét intézkedés nem várható, marad a verbális nyomásgyakorlás. Forrásunk ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Közép-európai Egyetem esetleges bezáratásával kapcsolatban sem tud kormányzati szándékról, a Figyelőben a múlt héten megjelent támadó hangévtelű írást csak úgy kommentálta, „Schmidt Mária [a lap új tulajdonosa – a szerk.] dolgozik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.