Dübörög a sorosozás a Tisztelt Házban

Egymásnak játszotta fel a Fidesz egyik szóvivője és államtitkára a parlamentben a napi migránsozást, és még egyet is értettek.

György Zsombor
2017. 03. 27. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász János, a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője mintha kottából olvasta volna, úgy mondta fel az előírt napi gondolatokat hétfőn a Tisztelt Házban. Az irány nem lehet kérdéses, a stílus is tökéletesen illeszkedett a propagandába, nemhiába, mégiscsak a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője emelkedett szóra, az amúgy éppen a propagandáért felelő Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát szólítva meg. 

Nem is kérdések, inkább megállapítások szerepeltek a gépies pontossággal megtervezett felszólalásban, ilyen nem várt fordulatokkal:

Halász János emlékeztetett, nem is a migránsok keresték meg az eljáró civil szervezetet, a Helsinki Bizottságot, hanem a „Soros-szervezet” őket. A szóvivő ezzel arra az eljárásra utalt, melyben az Emberi Jogok Európai Bírósága nem jogerős ítéletében kimondta: a magyar hatóságok az emberi jogok európai egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóközpontokban.

A frakciószóvivő hangsúlyozta, a döntés értelmében 2,7 millió forintot kellene fizetnie peröltségként az államnak a Helsinki Bizottság számára. Ha pedig ezt a számot felszorozzuk a kiutasított migránsok számával, akkor kijön, hogy tízmilliárdokat keresnének ezek a szervezetek a migráción.

„Emiatt támogatják a bevándorlást, hogy sok pénzt keressenek!” – szögezte le Halász János. 

A szóvivő egyben kérte kormányát, támadja meg a strasbourg-i ítéletet. Erről különben Kósa Lajos frakcióvezető is beszélt már.

„Fel kell lépni a Soros-szervezetek ellen, fontos az ügynökszervezetek kapcsán az átláthatóság” – folytatta Halász, és említést tett az erre vonatkozó, benyújtás előtt álló tervezetükről is. Mint mondta, várják a többi párt támogatását.

A strasbourg-i ítélet felháborító – szögezte le válaszában Dömötör Csaba. Szerinte „hajmeresztő koalíció” jött létre az embercsempészek és a jogvédők között. Ez a kijelentés szintúgy a propaganda része, használta már például:

Dömötör Csaba ennek szellemében megerősítette, hogy 40-50 milliárd forintba kerülne, ha az összes elutasított migráns pert indítana, s a két bangladesihez hasonlóan nyerne. Ebben a légkörben érkezik hamarosan Magyarországra a migráció ügyét is felügyelő brüsszeli biztos, aki nemrég még a kvótákat nem teljesítő országok megbüntetését követelte. Még szerencse – emlékeztetett az államtitkár az amúgy eredménytelen népszavazásra –, hogy a magyar emberek 98 százaléka elutasította a kvótákat.

A most kezdődő nemzeti konzultáció kapcsán felvetette, nem egyeztethető össze a demokráciával, hogy egyes szervezetek ellenzik az elindítását. Pedig a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekről fog szólni a konzultáció, „erős Európát szeretnénk, amely épít a nemzetállamokra” – zárult a felszólalás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.