Elegük lett: feláll az Origo techrovata is

A sorozatos kirúgások után önszántából állt fel az origós Techbázis három munkatársa is.

MNO
2017. 03. 03. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozatos kirúgások után elege lett az Origo techrovatában dolgozó újságíróknak: a Techbázis mindhárom tagja felmondott, március végéig folytatják a munkát, aztán távoznak a portáltól – tudta meg az MNO.

Részben szakmai okok miatt döntöttünk így, de nem értettünk egyet az Origo jelenlegi irányvonalával sem – mondta kérdésünkre a rovat egyik, névtelenséget kérő tagja. Úgy tudjuk, a kormányközeli portál vezetését is meglepte a csoportos felmondás, mert ők legfeljebb csak egy ember távozására számítottak.

Az elmúlt napokban szabályos elbocsátási hullám kezdődött az Origónál: szerdán és csütörtökön összesen nyolc újságírót és szerkesztőt küldtek el a médiavállalattól, kirúgták a hírturnus vezetőjét, a gazdasági rovat korábbi vezetőjét, és az Unikornis magazin életmód témákkal foglalkozó szerzőjét is – többségében olyan origósokat, akik még 2014-ben, az új vezetés előtt érkeztek a céghez.

A kirúgások nem előzmény nélküliek: februárban három újságíró mondott fel a lapnál, egy embert pedig elküldtek.

Az elbocsátásokról tartott rendkívüli sajtóértekezleten Gábor László hírfőszerkesztő arról beszélt, hogy a leépítés után olyan szerzőket vesznek fel, akik „patetikus viták” helyett együttműködnek a csapattal, a leépítési hullám pedig véget ért. A hírfőszerkesztő hozzátette, minden rovat munkájával elégedettek – leszámítva a techrovatot, a türelmük pedig véges.

A korábban kirúgott dolgozóknak egyébként gazdasági okokkal indokolták elbocsátásukat, aminek azonban ellentmond, hogy információink szerint már megkezdték az új munkavállalók betanítását is.

Az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is felszólalt: a MÚOSZ közleménye szerint döntés akár jogsértő is lehet, ha az elbocsátások után a szerkesztőség létszáma nem változik. A portál azonban kikerülheti a jogi akadályt azzal, ha szerződéses, külsős újságírókat vesz fel a régiek helyett, és nem ugyanabban a pozícióban alkalmazza őket.

Az Origót 2016 februárjában, 4,2 milliárd forintért vásárolta meg a VS.hu-t is kiadó New Wawe Media Kft. Az viszont csak májusban derült ki, hogy a tulajdonos Száraz István. A portál ezután kezdett fokozatosan kormányközeli válni, majd megkezdődött a korábbi újságírók elvándorlása is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.