Felszámolják az embertelen állapotokat a börtönökben

Még mindig vannak olyan jogsérelmek, amelyeket nem hajlandók feloldani a döntéshozók.

2017. 03. 03. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető jogok biztosa az elmúlt két évben három fegyintézetet vizsgált úgynevezett OPCAT-ellenőrzés keretében,hogy kiderítse, sérülnek-e hazánkban a fogvatartottak jogai. Az ombudsman számos súlyos jogsértést talált, egyes börtönökben borzalmasak voltak a körülmények. Több helyen még a jogszabályban előírt hat négyzetméternyi mozgásteret sem biztosították a fogdán elhelyezett raboknak, a fedél nélküli, mocskos vécé felett kellett fogat mosni, mert mosdókagyló nem volt. Volt, ahol annyira kicsik voltak az ablakok, hogy a fogvatartottak állandó légszomjra panaszkodtak, a falakon fekáliát, az ágyakban csótányokat találtak. Az is előfordult, hogy az őrök bántalmazták a fogvatartottakat.

Lapunk most utánajárt, hozott-e eredményt Székely László fellépése, vagy továbbra is fennállnak jogsértések a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében (Tököl), a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában (tököli rabkórház) és a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben (kaposvári börtön). Mint kiderült, hatalmas előrelépés történt, de még mindig vannak olyan jogsérelmek, amelyeket nem hajlandók feloldani a döntéshozók.

Az ombudsmani hivatal lapunknak küldött válaszából kiderül, a legtöbb kedvező változás Tökölön történt. Mint arról beszámoltunk, a fiatalkorúak börtönében az ombudsman 2015-ben történt látogatásakor a fogdakörletben, illetve a szállítózárkákban (ide érkeznek az ország többi intézetéből azok, akiket később a tököli börtönben vagy a rabkórházban helyeznek el) szembesült a legsúlyosabb helyzettel. A fogdán a bútorzat nélküli mozgástér jóval kisebb volt a jogszabályban előírtnál. Több helyiségben rendkívüli volt a pára a szellőzés hiánya miatt, sokan arra panaszkodtak, úgy érzik, hogy megfulladnak. A fogdákban a vécének nem volt fedele, több helyen a vécékagyló csak egy betontömb volt, amelyet ürülék és testváladék borított. A vécék felett a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki, mosdókagyló nélkül, azaz a raboknak közvetlenül ott kellett mosakodniuk, ahol a biológiai szükségleteiket végezték. A szállítózárkákban borzasztó volt zsúfoltság. Az egyik, 11,5 méteres helyiségbe 16 személyt zsúfoltak össze, többeknek ülőhely sem jutott. Az ombudsman szerint a feszültség levezetésére alapvető fontosságú lenne a mozgás, de a konditerem nem üzemelt, holott ennek hiánya jogszabályt sért.

Az ombudsmani jelentés hatására felújították és kifestették a fogdakörlet zárkáit, kicserélték a vécékagylókat, a nyílászárókat és a világítótesteket, valamint padokat szereltek be. A szállítózárkát is felújították, valamint a zárkákba „személy- és vagyonvédelmi okokból” kamerát helyeztek el. Elkészült a kondicionálóterem is. A fogdakörlet zárkáinak zsúfoltságát úgy csökkentették, hogy a falakat levésték, így elérhetővé vált a jogszabályban előírt minimális mozgástér. A szállítózárkák nem lettek nagyobbak, de már csak annyi fogvatartottat helyeznek el bennük, hogy mindenkinek jusson ülőhely, ennek érdekében oda is további padokat szereltek fel.

A látogatások során a fogvatartottak egybehangzóan arról számoltak be, hogy a személyzet tiszthelyettesi állománya testileg bántalmazta őket, és a rabok között is dúlt az erőszak. Egy fiatal elmondása szerint például egy fiút rabtársai arra kényszerítették, hogy a falból kihúzott elektromos vezetékkel gyújtson rá a cigarettára, miközben egy vízzel teli lavórban áll.

A látogatás után szervezeti átalakításokra is sor került, amelyeknek egyik célja a bántalmazások megelőzése. A Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből 2016. május 1-jén kivált a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. A két intézet között jelentős személyiállomány-csere zajlott le. Az átalakítással nőtt a reintegrációs tisztek száma, gyakoribbá váltak a napközbeni ellenőrzések, és lehetőség nyílt arra, hogy a tisztek megismerjék a rabok problémáit. A tisztek feladata, hogy megpróbálják fejleszteni a fogvatartottak személyiségét, felkészítsék őket a szabadulás utáni életre, a beilleszkedésre. Az ombudsmani hivatal ugyanakkor megjegyezte, hogy noha a jelentést még 2015-ben adták ki, a személyi állomány tagjainak cseréje csak 2016-ban ment végbe.

Javultak a körülmények a tököli rabkórházban is, ahol szintén döbbenetes állapotok uralkodtak. A két évvel ezelőtti látogatáskor a betegek matracai szakadtak voltak és ragadtak a kosztól, az ágydeszkák töröttek, a pokrócok lyukasak voltak. Az osztályok közül a betegségmegállapító osztály (BMO) állapota volt a legrosszabb, ahol a betegek megrongálták a kórtermek vécéit, leszedték a villanykapcsolókat, rendszeresen széttépték az ágyneműt. A televíziókat elzárták, nehogy a betegek azokban is kárt tegyenek. A kórház szülészetén kannából kellett leöblíteni a vécét, és az anyák – mosógép hiányában – nemcsak a saját, hanem az újszülöttek ruháit is lavórban, kézzel mosták. Az ombudsman jelentésében leszögezte, hogy az intézmény felújítása halaszthatatlanná vált, ezért felkérte a kormányt, hogy biztosítsa a kórház felújításának és bővítésének pénzügyi feltételeit.

Azóta a kórházban a bútorzat felújítása megkezdődött, újra használják az intézeti tévékészülékeket. A víz- és csatornahálózat teljes cseréjére és a vizesblokkok felújítására 200 millió forintot biztosítottak. A személyi állomány kiégésének megelőzése érdekében egy további pszichológust vettek fel. Volt azonban, amin a kormány a biztos kérése ellenére sem volt hajlandó változtatni. Az ombudsmani látogatás során több beteg sérelmezte, hogy a kórtermek ajtaja éjjel-nappal zárva van. Ez leginkább a legenyhébb bűncselekményeket elkövető, fogházbüntetésre ítélt betegekre nézve hátrányos, mivel az ő zárkáikat fogva tartásuk során nappal nyitva hagyják. Így ők a kórházban a bíróság által meghatározott fokozatnál szigorúbb mozgáskorlátozást kénytelenek elviselni, ami alkotmányosan visszás. Székely László ezért azt javasolta az igazságügyi miniszternek, fontolja meg a vonatkozó törvény módosítását.

Az igazságügyi tárca azonban ezt nem tartotta indokoltnak, szerintük ugyanis a jogszabály lehetőséget biztosít a fogvatartottak együttes elhelyezésére bizonyos esetekben. Azt elismerték, hogy valóban kedvezőtlen a fogház fokozatú elítéltek esetén az ajtók zárva tartása, de szerintük a szükségszerűség felülírja a fokozatok szerinti elkülönítés általános szabályait. Leszögezték azt is, tekintettel kell lenni a személyzet és a fogvatartottak testi épségének, életének megóvására, és a biztonsági intézkedések mindig a legmagasabb kockázattal járó körülményeket veszik figyelembe.

Székely László csapata tavaly járt a kaposvári börtönben is, és megállapította, bár a túltelítettség aránya 2014 szeptembere óta folyamatosan csökkent, a fogvatartottak egy része még tavaly is túlzsúfolt zárkában élt, miközben az intézetben több zárka is üresen állt. Akadt például az épületben olyan, 12-14 főre kialakított zárka, amely mindössze 35 négyzetméter alapterületű. A fogvatartottak egybehangzóan arról számoltak be, hogy amikor telt ház van a zárkában, alig kapnak levegőt, és az őrök nem szeretik, ha szellőztetnek, mert szökéstől tartanak. Jogsértőnek találta az ombudsman az intézetben alkalmazott motozási gyakorlatot is. Több rab is arról számolt be, hogy a látogatók távozása után az intézet kápolnájában a személyi állomány és a többi rab előtt meztelenre kell vetkőzniük, majd le kell guggolniuk, hogy az őrök megtalálják a fogvatartottak intim testrészeibe rejtett tiltott tárgyakat, drogokat. Az ombudsman szerint ez a gyakorlat alkotmányosan aggályos, ráadásul a rabok testüregeinek vizsgálatát a jogszabály szerint orvosnak kellene végeznie. Székely szerint az is visszás, hogy a végrehajtó állomány a mezítelen fogvatartottak nemi szervének, illetve egyes testüregeinek átkutatását a vallásgyakorlásra rendelt helyen (a kápolnában) végzi.

Az Igazságügyi Minisztérium a jelentés hatására idén januárban szakmai egyeztetést hívott össze a büntetés-végrehajtási motozást érintő rendelkezések pontosítására, február elején pedig megküldte a jogszabály-módosításra vonatkozó előterjesztést az ombudsmani hivatalnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.