Folytatódhat a Seuso-kincsek utáni vadászat

Hamarosan megindulhat az egykori lelőhely feltárása. Egy magyar régész saját kutatása vezethet új nyomra.

Velkei Tamás
2017. 03. 18. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régészeti feltárások indulhatnak azon a területen, ahol 1976-ban megtalálták a Seuso-kincseket – tudta meg a Magyar Nemzet. A szakemberek szerint ugyanis elképzelhető, hogy a lelőhelyen további értékes tárgyakat is találhatnak. – A Seuso-kincs tudományos kutatási programjának irányítására létrehozott Seuso Munkabizottság kiemelt céljának és feladatának tekinti a Seuso-kincs megtalálási helyének lehető legpontosabb behatárolását, és amennyiben lehetséges, azonosítását – írta Rétvári Bence a jobbikos Szávay István írásbeli kérdésére adott válaszában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hozzátette: a bizottság törekszik arra, hogy megvizsgáljon minden olyan adatot és elméletet, amely közelebb vihet a kincs lelőhelyének meghatározásához.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum befogadta Dénes József régész elméletét, amely további kincsek lehetséges helyét határolja körbe. Az államtitkár aláhúzta: a Seuso kutatási program 2017. évi tervébe már felvették a helyszín komplex vizsgálatát, így amint a kutatási program idei költségvetése rendelkezésre áll, valamint a régészeti szakmunkára alkalmas lesz az időjárás, továbbá a tulajdonos hozzájárulása is lehetővé teszi, a Dénes József újabb elméletében szereplő helyszín vizsgálatát a Magyar Nemzeti Múzeum elvégzi.

– Megtaláltam azt a helyet, ahol a föld talán még ma is további tárgyakat rejt a legendás Seuso-kincsként megismert ezüst étkészletből – közölte lapunkkal Dénes József. Felmerül a kérdés, miért gondolja a régész, hogy más kincsek is megbújnak a föld mélyén. Teóriáját egy korabeli vételi ajánlat látszik igazolni, amelyet Reiner Zietz akkor Svájcban élő német műkereskedő tett Lord Northampton nevében egy libanoni műkincskereskedőnek, Halim Korbannak. A libanoni férfi bécsi üzletében tűnt fel először egy-egy tárgy az előkerült készletből.

Ebben az ajánlatban az addig eladott 14 tárgyon túl 37 ivókupáról, 5 kancsóról és 187 aranyozott ezüstkanálról is említést tesznek. Ebből a magyar régész arra következtet, hogy a teljes készlet valaha kétszáz fő vendégül látására készülhetett. Ez azt jelenti, hogy a kisebb tárgyakból, kanalakból, tányérokból, kupákból egyaránt kétszáz darabnak kellett készülnie. Márpedig ennyi tárgy nem került elő, vagyis a kollekció egy jelentős része még mindig a föld alatt lehet. Egy korabeli szemtanú, az akkor 16 éves Lelkes Ferenc vallomása is ezt az elképzelést támasztja alá. Ő segített Sümegh Józsefnek lovas kocsival befuvarozni az előkerült ezüsttárgyakat. Lelkes Ferenc a Sümegh József meggyilkolását követően indult nyomozás során azt állította: két üstben 41 nagyobb tárgyat látott.

A régész elképzelését támasztja alá egy magyar kereskedő története, aki 1982-ben találkozott a kincs darabjaival. Az általa látott tárgyakról azóta sem tudni semmi bizonyosat, mi lett velük, hová kerülhettek. A nyomozás annyit derített ki, hogy Sümegh több tárgyat is eladott neppereknek a feketepiacon, az értük kapott pénzből vásárolt építőanyagot.

Dénes József 2011-ben kezdett foglalkozni a Seuso-kincsek rejtélyével, ekkor jutott hozzá a Tóth Tibor egykori nyomozó által összegyűjtött anyag. Miután a dokumentumokat áttanulmányozta, és megnézte Dézsy Zoltán 1997-ben forgatott dokumentumfilmjét, töprengeni kezdett azon, miért nem derült fény mindeddig a kincsek titkára. Hozzáfogott összegyűjteni az információmorzsákat, amelyek szerinte hiányozhattak a történetből. Dénes József szerint a megoldás mindvégig ismert volt, csak senki nem figyelt fel rá. Dézsy Zoltán filmjében ugyanis egy helyi férfi, az azóta elhunyt Magda József szolgált iránymutatással. A kincset Sümegh József és a hozzá hasonlóan gyanús körülmények között életét veszítő Kolonics György művezető találta meg, amikor markológéppel munkaidő után pincegödröt ásott. Ezt az információt nem vették komolyan, pedig Magda József még nagyjából a helyet is megmutatta. Dénes szerint amikor Kolonics kimarkolt egy darabot a földből, két rézüst beesett a leendő pincetérbe. A két férfi viszont nem volt régész, fel sem merült bennük, hogy további üstöket rejthet a föld, ezért nem kutattak újabbak után. Itt kezdődött Dénes József kutatómunkája. Számba vette, hány pincét ástak ki 1976-ban, amikor Sümeghék a kincseket megtalálták. Mindvégig egy 150 méteres sugarú körben kutakodott, végül öt pince közül tudta kiszűrni azt az egyet, amelynek közelében véleménye szerint a föld további kincseket rejthet. A műtárgyakat remélhetőleg rejtő terület jelenleg magánkézben van egy bekerített telken. A pince környékét kell feltárni mintegy tízméteres sugarú körben. A Nemzeti Múzeum műszereinek segítségével gyorsan kiderülhet, van-e még kincs a földben.

Rejtélyes halálesetek

A közvélemény Seuso-kincsek alatt általában egy rézüstben fellelt, tizennégy, ezüstből készült műtárgyat ért, amelyből hetet 2014-ben a magyar állam visszaszerzett a nagy műgyűjtő, Lord Northampton üzlettársaitól. Az étkészlet egy, a római korban élt gazdag polgáré lehetett, amelyet a barbárok betörése elől rejthettek el a földbe. Sok évszázaddal később a tárgyakat minden bizonnyal Sümegh József és Kolonics György találhatta meg a Polgárdi közelében található Kőszár-hegyen 1976-ban. A kincseket Polgárdiban többen is látták, majd 1980 táján nyomuk veszett. A két kincskereső egyaránt különös körülmények között hunyt el. Sümegh például leszerelése előtt nem sokkal lett „öngyilkos”. Az akkori nyomozás legalábbis ezt állapította meg, miután a fiatal férfit nadrágszíjára felakasztva találták meg egy pincében. A rendszerváltás után a rendőrség már gyilkosság miatt kezdett nyomozni, valójában a nyomozás azóta sem zárult le. Kolonics állítólag mérgezett disznósajtot evett, attól halt meg. Testére saját pincéjében találtak rá. Előző este két férfival iszogatott a helyi kocsmában, akiket többé nem láttak

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.