Mégsem indul családtudományi mesterszak

A Corvinus szeptembertől csupán a szakot megalapozó szakirányú továbbképzés indítását tervezi.

MNO
2017. 03. 09. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap azután kereste az egyetemet, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden bejelentette: a Corvinuson ősztől elindul az említett mesterképzés. Ám mint megtudták, az egyetem szeptembertől csupán a szakot megalapozó szakirányú továbbképzés indítását tervezi.

A Népszava érdeklődött az egyetemnél arról is, pontosan mi indokolta ennek a képzésnek az indítását. Válaszában kitért arra, hogy a képzés a nemzetközi „family studies” mintára épül, és hogy a BCE nyitott egy ilyen mesterszak indítására. „A Budapesti Corvinus Egyetem a társadalom és a gazdaság fontos alapegységeként tekint a családokra. 2016-ban az egyetem a német Stiftung Familienunternehmennel együttműködve például létrehozta a Családi Vállalatok Központot, amely a családi tulajdonú vállalatokat kutatja, hogy az így létrejövő tudással is segítse a magyar gazdaság és társadalom erősödését. Az indítandó családtanulmányok mesterszak is a BCE ezen törekvését támogatja” – írták.

A képzés tartalmára vonatkozó kérdésre annyit közöltek, a négy féléves mesterszakon valószínűleg alkalmazott statisztikai és kutatási módszertant, szakspecifikus társadalomtudományi (jogi, közgazdaságtani, politológiai, szociálpolitikai) ismereteket, családszociológiát, demográfiai ismereteket, valamint családpolitikai tervezést és elemzést tanulnak majd a hallgatók. Mint írták, „a cél, hogy a végzett hallgatók képesek legyenek a családok vizsgálatára fókuszáló tudományos tevékenységre, a demográfiai kihívásokra adandó, tudományos igényű válaszok kidolgozására és a családokat érintő szakpolitikai koncepciók, intézkedések hatásainak elemzésére”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.