Nőtt a Jobbik és a Momentum támogatottsága

Három százalékot javított Vona Gábor pártja.

MN
2017. 03. 28. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlépné az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Momentum Mozgalom, ha most vasárnap lennének a választások – derül ki az Iránytű Intézet reprezentatív felméréséből. A kutatás szerint a biztos szavazók körében a Fidesz egy hónap alatt 3 százalékot vesztett támogatottságából, de még így is 47 százalékon áll. A Jobbiknak két százalékkal, 23 százalékosra nőtt a tábora, míg az MSZP népszerűsége 10 százalék körül liftezik. A hónap nyertese a Momentum Mozgalom, mely a februári 1 százalékról 5-re növelte a táborát. A Momentum feltehetően a bizonytalanoktól, korábbi LMP-szimpatizánsoktól, valamint más baloldali pártoktól vehetett el szimpatizánsokat. Ezt mutatja az is, hogy az LMP korábbi hatszázalékos támogatottsága márciusban négy százalékra csökkent. A Demokratikus Koalíció 5 százalékon áll a biztos pártválasztók körében, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékon. Az Együttre 2 százaléknyian szavaznának, míg a Párbeszéd a voksok 1 százalékát kapná meg.

Az Iránytű Intézet kutatása szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – a Fidesz vezet 45 százalékos támogatottsággal. A Jobbik népszerűsége javult, így a februári 22 százalék után 24 százalék támogatja. Az MSZP 11, a DK 5 százalékon áll, míg az LMP-t a pártválasztók 4 százaléka támogatja. Az Együtt és a Párbeszéd nem tudott elmozdulni, így ez a két párt továbbra is 1-2 százalékon áll. A kutatás szerint a Momentum a biztos pártválasztók mellett a pártválasztók körében is 5 százalékon áll, az MKKP pedig 3 százalékon.

A teljes népességen belül is jelentős a Fidesz–KDNP előnye, a kormánypártokat ugyanis 2 százalékos erősödés után (ami hibahatáron belüli értéket jelent) 31 százalék támogatja. A Jobbik a februári 13 után 16 százalékon áll, míg az MSZP-t 7, az LMP-t és a DK-t 3, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. A kisebb pártok – például a Párbeszéd vagy a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom – támogatottsága a teljes népességen belül nem éri el az 1 százalékot. A felmérés szerint eredményes volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom januári és februári olimpiaellenes kampánya, a két párt ugyanis a teljes népességen belül 2-4 százalékra küzdötte fel magát. Októberben – a Momentum Mozgalom megjelenése és az MKKP erősödése előtt – még 22 százalék volt a bizonytalanok aránya, ez márciusra 17 százalékra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.