A fideszesek többsége egyetért a lex CEU-val

Az intézkedés célja leginkább a kormánypárti szavazók megszólítása és egyben tartása lehetett.

MN
2017. 04. 21. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság csaknem fele ellenzi a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatásitörvény-módosítást – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás alapján kiderül, a megkérdezettek 48 százaléka elutasítja a változtatást, egyharmaduk támogatja, míg 18 százalék a bizonytalanok aránya. A legtöbb támogató a kormánypárti szimpatizánsok közül kerül ki, a Fidesz–KDNP szavazóinak 70 százaléka ugyanis egyetért a törvény elfogadásával, és mindössze 11 százalékuk ellenzi. A többi párt szavazói között a „nem támogatók” adják az abszolút vagy relatív többséget, érdemben nagyobb számban csak a jobbikosok, a bizonytalanok, a válaszmegtagadók, illetve a biztosan nem szavazók között találunk olyanokat, akik elfogadhatónak tartják a jogszabályt, ám arányuk mérsékelt, 25–31 százalék között marad. A mérés igazolja azt a hipotézist, hogy az intézkedés célja alapjában véve a kormánypárti szavazók megszólítása és egyben tartása volt.

A megkérdezettek mindössze 7 százaléka vélte úgy, hogy javítaná a magyar oktatás helyzetét az egyetem bezárása, költözése vagy átalakulása – áll a kutatás eredményében. További 23 százalék gondolja úgy, hogy a CEU jövője érdemben nem befolyásolja az oktatás helyzetét, 53 százalék szerint pedig romlana a magyar oktatás helyzete a CEU megszűnésével vagy a szakok egy részének el nem indulásával.

Ebben a kérdéskörben is kivételt képeznek a kormánypárti szavazók. Rajtuk kívül azonban mindegyik vizsgált csoport (a pártok támogatói, a bizonytalanok, a biztosan nem szavazók) abszolút többsége az intézmény ellehetetlenítéséről úgy nyilatkozott, hogy az „inkább rontja a magyar felsőoktatás helyzetét”. Ugyanakkor még a Fidesz–KDNP-n belül is csak 11 százalék válaszolta azt, hogy inkább javítaná a felsőoktatás helyzetét az egyetem ellehetetlenítése, a relatív többség a semleges lehetőséget választotta. Az Iránytű Intézet a felmérés során a kormány lehetséges motivációra is rákérdezett. A választók 34 százaléka gondolja azt, hogy a kabinet Soros György magyarországi befolyását akarta csökkenteni, míg 26 százalék szerint az egész ügy csak színjáték, ami valójában már a jövő évi választásokról szól. A válaszadók 11 százaléka jelölte meg azt a választ, hogy a kormánynak szüksége volt egy újabb ellenfélre, aki ellen harcolhat.

Az Iránytű Intézet egyébként márciusban rákérdezett Soros György hazai tevékenységének megítélésére is. A múlt hónapban a megkérdezettek fele inkább vagy egyáltalán nem értett egyet azzal az állítással, hogy Soros György amerikai–magyar milliárdos jelentős mértékben akar befolyást gyakorolni a magyar belpolitikára. További 13 százalék még nem alakította ki álláspontját, és mindössze 33 százalék ért egyet az állítással valamilyen mértékben.

A kutatás szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a támogatás mögötti motiváció elsősorban politikai természetű, és nem oktatáspolitikai, szakpolitikai okokra vezethető vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.