Áder 2004-ben megszavazta a CEU-törvény sürgősségi eljárását

A lex CEU-t simán aláíró államfő tizenhárom éve a törvén sürgősségi tárgyalását szavazta meg.

Földi Bence
2017. 04. 23. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hangosan CEU-ellenes a Fidesz, de az egyetemet nem állami, magyar oktatási intézményként elismerő törvény sürgősségi tárgyalásának 2004. május 10-ei elfogadásához ők is kellettek. A szavazás Parlament.hu oldalon elérhető adataiból kiderül, hogy olyan, fidesz–KDNP-s színekben országgyűlési képviselőként dolgozó politikusok szavazták meg a sürgősségi eljárást, mint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ám a sürgősséget megszavazó szocialisták – például Botka László jelenlegi miniszterelnök-jelölt – hosszú-hosszú névsora utáni első név nem másé, mint Áder János későbbi köztársasági elnöké.

Cikkünk korábbi változatában tévesen állítottuk, hogy Áder magát a törvényt is megszavazta volna, amint az a 444 később kiszúrta, a június 21-i parlamenti szavazáson már csak szocialista és szabad demokrata képviselők szavaztak igennel. A tévedésért elnézést kérünk.

Az államfő 2017. április 10-én – tehát egy hónap híján tizenhárom évvel később – aláírta a lex CEU-nak is nevezett törvényt, amely ellehetetleníti az egyetem működését, és visszavonja a 2004-es törvényt.

„Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban alkotmányos aggályok merültek fel. A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti. Hasonlóan nem sérül az alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően” – írta nyilatkozatában a köztársasági elnök. A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban, ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek – tette hozzá.

Más kérdés, hogy végül mégis az Alkotmánybíróság elé kerül a jogszabály, miután az LMP összegyűjtötte a független, jobbikos és szocialista országgyűlési képviselők ehhez szükséges aláírásait. Pénteken Hadházy Ákos LMP-társelnök jelentette be, hogy összejött az ötven aláírás, így benyújtották a lex CEU-t az Alkotmánybírósághoz.

Vasárnap egyébként az is kiderült, hogy mióta az Oktatási Hivatal (OH) tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés, mind a hat esetben visszavonják az engedélyt. Az érintett intézmények többsége brit, és egyik sem a CEU.

A köztársasági elnök kedden az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba látogat, ahol rendhagyó órát tart majd a diákoknak – ám ennek negyven tanár nagyon nem örül. „Nem értünk egyet a lex CEU-ként aposztrofált törvény elfogadásának módjával, a törvény tartalmával, sem pedig a törvény szellemiségével. Kiállunk a tanulás és a tanítás szabadsága, valamint a nyílt társadalmi viták szükségessége mellett” – írták nyilatkozatukban az oktatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.