Civil tüntetők zavarták meg az igazságügyi bizottság ülését

A kormánypárti többség egyetlen módosító indítványt sem támogatott a civileket megbélyegző törvényhez.

MN
2017. 04. 25. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazságügyi bizottság kedden tárgyalta a civiltörvény néven híressé vált javaslatot. Az ülésre kéttucatnyi civil tüntető is bejutott, akik táblákat a magasba tartva hívták fel a figyelmet a szerintük káros tervezetre. Ezekre egyebek mellett azt írják, „Szót kérünk”, „Nem a civilek megbélyegzésére”, illetve „Rubovszky György ne szavazza meg a civiltörvényt” vagy „Répássy Róbert ne szavazza meg a civiltörvényt”.

###HIRDETES###

Rubovszky György, a bizottság elnöke már az ülés elején szóvá tette, hogy sokan jelentek meg a teremben – annak ellenére, hogy a sajtószolgálat helyhiányra hivatkozva többeknek nem adott belépőt –, és azt mondta, a jövőben három főben fogja maximalizálni az egyébként nyilvános ülésre beengedett vendégek számát. Azt ezt kifogásoló ellenzéki képviselők érveit azzal söpörte le, hogy ehhez a törvény szerint joga van, és nem kívánja folytatni a „purparlét” – közölte a helyszínről tudósítónk.

Eközben Budai Gyula, illetve Szél Bernadett és Szabó Tímea kiabáltak egymásnak az asztal két végéről (a fideszes képviselő a Párbeszéd társelnökének azt kiabálta, hogy „Téged ki kérdezett?!”) – a bizottság elnöke őket is figyelmeztette, hogy ki fogja vezettetni az érintetteket a teremből, ha folytatják.

Kis idő elteltével a házőrséget is hívta az ülést levezető elnök. Két fő érkezett a terembe, akiknek Rubovszky azt mondta, házszabálysértés történt. Egyikük felírta, kinél milyen transzparensek vannak, de végül nem intézkedett. Az ülést Rubovszky 12 óráig felfüggesztette.

Előbb jobbikos képviselők kifogásolták, hogy miért nem folytatódik a tárgyalás, hiszen a tiltakozók csendben vannak. Szávay István azt mondta: gondolja át, kell-e az nekik, hogy a világsajtó azzal legyen tele, ahogy 40 kilós nőket visznek ki az őrök. A bizottság elnöke szerint hazugságok vannak a transzparenseken – kiderült, hogy félreolvasta ezeket, „ne szavazza meg” helyett „nem szavazza meg”-et értett.

Nem sokkal később már Budai Gyula is azt mondta: ez csak véleménynyilvánítás, folytathatnák az ülést, de Rubovszky szerint hamis vélemények vannak a táblákon. Az ülés végül a nélkül folytatódott, hogy az őrség elvitte volna az aktivistákat, ők végigállták a több mint kétórás ülést.

Rubovszky ugyanakkor jelezte, hogy a házbizottsághoz fordul, hogy kiderüljön, ki hozta be a vendégeket, és szigorú eljárást fog kérni, mert „aljas módon” betörtek a bizottság ülésére (később Szél Bernadett a Facebookon közölte, hogy ő engedte be az Országházba a tüntetőket, nem kell sokáig keresni a tettest). Rubovszky ugyanakkor azt is Szél fejéhez vágta, hogy olvassa el a házszabályt, ha már egyszer ő a frakcióvezető.

Az LMP-s Szél Bernadett szerint Magyarország legnagyobb baja, hogy nem tudjuk, a költségvetési pénz hogy és hol landol, ezért ő és Hadházy benyújtottak egy módosítót, ami mindenhol kicserélte a „külföldről támogatott” kifejezést, „közpénzből támogatottra”. A jobbikos Staudt Gábor azt szeretné, ha maradna a külföldről támogatott, de mellett lenne közpénzből támogatott kategória is, hogy a CÖF se maradjon ki.

Vitányi István fideszes képviselő, a javaslat egyik előterjesztője nem támogatta az ellenzéki módosítót, amely kivette volna a törvény hatálya alól egyebek mellett a nemzetiségi és segélyszervezeteket, illetve azokat, akik közvetlenül Brüsszelből kapnak EU-s támogatást, de azt mondta, ebben az ügyben nyitottak, és mire a plenáris ülésre kerül a javaslat, benyújtanak hasonló módosítót.

Szabó Tímea a fideszes Répássy Róbertet idézte, aki fél éve még konkrétan megbélyegzésnek nevezte a Jobbik hasonló javaslatát. Ugyanezt most a Fidesz nyújtotta be, ami „komplett elmebaj”, az Országgyűlés pedig „elmegyógyintézet”. A törvény szerinte nem csak megbélyegző, de tönkreteszi az érintett szervezeteket, a Norvég Alap például autistákat, fogyatékosokat vagy nagycsaládosokat is támogatott. „Ez egy alávaló, szemét dolog” – mondta Szabó Tímea.

Répássy szerint a Jobbik akkori javaslata ügynöknek minősítette volna a külföldről támogatott szervezeteket, ezt nyilván nem támogatták. „Ha igaz, hogy több száz vagy ezer szervezet kap ilyen támogatást, akkor a törvény nem lesz megbélyegző” – mondta Répássy, aki szerint nem tesznek mást, csak egy adatbázisban közzéteszik az adatokat. Azzal érvelt, hogy a pártok a rendszerváltás óta nem fogadhatnak el külföldi támogatást, a javaslatot pedig az 1938-as amerikai lobbitörvényhez hasonlította, amely valóban ismeri a „külföldi ügynök” fogalmát. 

A baloldali ellenzék szerint viszont itt szó sincs lobbistákról, a törvény provokatív és ellehetetleníti az érintett szervezetek működését, ráadásul egy az egyben másolja a hasonló orosz törvényt. „Orosz ügynökök vagytok egytől egyig!” – vágott közbe Szél Bernadett. Budai Gyula szerint ez már olyan kategória, amiért Szélnek valahol felelnie kell. Szabó Szabolcs független képviselő (Együtt) pedig azt mondta: „Rákosi Mátyás a tíz ujját megnyalta volna” a javaslattól.

A kormánypárti többség több mint két órás, személyeskedéssel és közbeszólásokkal zsúfolt vitában – ahogy ez várható volt – egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem támogatott. A javaslat részletes vitáját ezzel lezárták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.