Csak a választás után derülhet fény a pártállam titkaira

Csak 2018-ban fognak hozzá a történészek a kommunista titkosszolgálati múlt feltárásához.

MN
2017. 04. 13. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi választásig nem fognak hozzá a történészek a mágnesszalagokon tárolt kommunista titkosszolgálati múlt feltárásához – értesült a Népszava. A kormány ugyanis 2018. júniusig adott határidőt a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) koordinálni a katonai és polgári titkosszolgálatokat abban, hogy felülvizsgálják, pontosan mely adatállományok titkosítását lehet feloldani és átadni kutatási célra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának.

A lap megkeresésére a NEB közölte, hogy a kormány szabta számukra a határidőt. A kérdésre, hogy mit is jelent valójában a titkosszolgálatok koordinálása, már nem válaszolt a bizottság. Annyit azonban elárultak, hogy a rájuk vonatkozó törvény szerint ők kezdeményezhetik a titkosítás feloldását.

A most közzétett kormányhatározat szerint az egykori belügy három – a G jelzetű, a rendszer ellenségeire vonatkozó operatív adatokat tartalmazó, a H jelzetű, beszervezett hálózati személyek, illetve ügyeik adatbázisát felölelő és a K jelzetű, kémelhárításra vonatkozó – adattárát vizsgálnák át a szolgálatok. A Népszava ugyanakkor emlékeztet, a mágnesszalagokon tárolt információk már így sem tekinthetők a pártállam titkosszolgálati múlt teljes adatbázisának, mivel számos adatállományt a szolgálatok már jóval korábban töröltek az elektronikus adathordozókról.

A lap megjegyzi, az egyes szakmai vélekedések szerint a szalagokon rögzített titkosszolgálati adatokból viszonylag könnyen, mindössze néhány nap alatt leszűrhetők lennének azok az információk, amelyek a ma is szolgálatban lévő nemzetbiztonsági tisztekre, hálózati személyekre vonatkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.