Bakondi: Embercsempészek cinkosai a civil szervezetek

A főtanácsadó indoklása és a következtetése is döbbenetes.

Koncz Tamás
2017. 05. 06. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embercsempészek a civil szervezetek segítségével juttatják be a migránsokat Európába a Földközi-tengeren – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

Bakondi mindezt annak kapcsán állította, hogy korábban Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője is panaszkodott a civil szervezetek hatóságokkal nem egyeztetett mentőakcióira: ezek a csoportok mentik ki a tengeren sodródó, Líbia felől érkező menekültcsoportok 40 százalékát, amelyeket így a Frontex nyomozói nem tudnak kikérdezni a csempészekről.

Bakondi állítása magában is erős, de ő képes volt emelni a tétet, azt is megmagyarázta, hogy miért cinkosok a civilek: szerinte az embercsempészek új módszere, hogy Líbia és Olaszország között leállítják a motorcsónakot, majd telefonon felhívják valamelyik civil szervezetet, amely hajóval érkezik a menekültek kimentésére.

Bakondi György hozzátette, épp ezért alapja van annak, hogy az emberek megtudják, a külföldről finanszírozott, a politika formálásában érintett szervezetek pontosan mennyi forráshoz jutnak.

Nem kell magunknak is miniszterelnöki tanácsadónak lennünk ahhoz, hogy Bakondi György állításait megcáfoljuk – ehhez elég a józan paraszti ész. Az embercsempészeket nem a menekültek európai boldogulása, hanem a tőlük beszedhető, éves szinten több milliárd eurót is elérő bevétel érdekli, és persze az, hogy elkerüljék a Frontex járőrhajóival való találkozást.

Ezért hagyják magukra a Földközi-tenger közepén a rozsdás bárkákban, gumicsónakokban sodródó migránsokat élelem, üzemanyag és víz nélkül, úgy, hogy sokszor a csónakon lévő motorokat is leszerelik távozáskor. A menekültek pedig akár napokig várhatnak a nyílt vízen, amíg – jobb esetben – rájuk talál valaki.

A csempészek persze gátlástalanul építhetnek a civil szervezetek jelenlétére és karitatív munkájára is, de ez még nem jelent szövetséget vagy cinkosságot az életmentők részéről; inkább egyfajta ördögi körről van szó – életek százai múlnak azon, ha az önkéntesek nem szállnak tengerre, ha viszont megteszik, azzal a csempészek malmára hajtják a vizet.

Azt pedig Fabrice Leggeri, a Frontex feje is elismerte, hogy a tengeren alapszabály a bajba került emberek megmentése.

A földközi-tengeri útvonal így is sok halálos áldozatot követel: csak tavaly ötezer vízbe fulladt migránst regisztráltak a Líbia és Olaszország közötti vizeken,  és ennél több is lehet az áldozatok száma, pedig az önkéntes tengeri mentők 2016-ban gőzerővel dolgoztak. Az idén január és március között 649 menekült tűnt el a tengeri út során.

Összegezve: Bakondi finoman szólva csúsztat akkor, amikor azt állítja, hogy az önkéntes tengeri mentők az embercsempészeket segítik; és torzít akkor is, amikor ezeket a csoportokat egybemossa a külföldről támogatott civil szervezetek összességével, hogy ezzel indokolja a Magyarországon bevezetni kívánt, több ezer szervezetet megbélyegző civiltörvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.