Ismét ömölhet majd a közpénz a kamupártokhoz

A kis pártok közül a legtöbb eltűnt, de nem kizárt, hogy újra felbukkannak 2018-ban, ezzel segítve a Fideszt.

MN
2017. 05. 27. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak pár hétig kell dolgozni azért a százötven-hatszázmillió forintért, amit pártalapításra lehet kapni, ráadásul senki nem kérdezi meg, hogy mire költötték el a pénzt – mondta a kamupártok szaporodása kapcsán László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Hír TV Célpont című műsorának.

Az oknyomozó műsor felidézi, hogy a legutóbbi voksoláson összesen 18 párt indult, köztük például olyan alakulatok, mint az UDP, a Jesz vagy az MCP. Összesítésük szerint 14 kis párt több mint 4,2 milliárd forint támogatást kapott. Az Új Dimenzió Párt (UDP) például teljesen felszívódott, pedig három éve kaptak 149 millió forintnyi közpénzt, beszámolójuk szerint ebből mintegy 38 milliót nyomdai szolgáltatásra költöttek, 65 millió ment utazásra és szállodai költségre, 41 millió pedig egy elképesztően amatőr kampányklipre. Ezt a pártot egyébként, ahogy az Új Magyarország pártot is, ahhoz a Zuschlag Jánoshoz kötik, akit az MSZP politikusaként csuktak le, majd szabadulása után a Fideszhez köthető Századvég (a Napi Gazdaságon keresztül) jelentette meg memoárját. A két párt a voksoláson nem szerepelt túl fényesen, összesen 0,04 százalékot értek el, de ketten együtt mintegy 400 millió forintnyi támogatást kaptak.

A Seres Mária-féle SMS 356 millió forintot kapott. A pártocska beszámolója pedig így fest: anyagi jellegű ráfordítások: 356 millió forint. A Horváth Aladár-féle Magyarországi Cigánypárt (MCP) – nyolcezer szavazatot kapott – pedig beszámolót sem készített, a Célpont információi szerint nyomoznak is ellenük. 

A műsorban trollpártoknak nevezik azokat a formációkat, melyek nevükkel próbálnak szavazókat szerezni és megtéveszteni. Ilyen a Bajnai Gordon-féle Együttre hajazó Együtt 2014 párt, melyet Hagyó Miklós parlamenti titkára, Tiner György alapított. 2018-ra nincsenek terveik. És ilyen az Összefogás párt, melyet Monok polgármestere, Szepesi Zsolt gründolt.

„Még 2014 decemberében benyújtotta az első népszavazási kezdeményezést Szepessy Zsolt, Összefogás Párt. Támogatottsága nincs, teljesen értelmetlen kérdéseket nyújtott be, de arra jó volt, hogy 3-4 hónapig blokkolja azt, hogy értelmes kérdések kerüljenek oda. Lejárt ez az időszak, ki volt a következő? Thürmer Gyula, Munkáspárt. Lejárt a 3-4 hónap, ki volt a következő? Vodicska Zoltán, Szociáldemokrata Párt. Nekem senki ne mondja, hogy ez véletlen. Vélhetően szívességet lehet kérni ezektől a pártoktól azért, hogy 2014-ben hazavihették a százmilliókat” – mondta a Political Capital választási szakértője, László Róbert.

A választási szakértő szerint a kis pártok részvétele a Fidesznek kedvez, elszámoltatástól pedig nem kell tartaniuk. „Az ügyészség jó része, különösen a politikailag érzékeny témákban erősen elfogult. Ez eredményezi azt, hogy megszüntetik a nyomozásokat. Tudniillik a 2018-as választásokon a Fidesznek újra szüksége lesz olyan pártokra, amelyek romboló erőként tűnnek fel a szavazólapon” – véli Tóth Zoltán választási szakértő.

A választások közeledtével pedig újra fellángolt a pártalapítási kedv: míg 2014-ben 147 volt, jelenleg 193 bejegyzett párt van, amely indulhatna a választáson, és ez a szám még emelkedhet, hiszen országszerte 351 párt bejegyzés alatt áll – szemlézi a Magyar Időket az állami hírügynökség. A kormánypárti napilap az Országos Bírósági Hivataltól kapott adatok alapján dolgozott.

A legtöbb bejegyzett, illetve bejegyzés alatt álló politikai formáció a Fővárosi és a Budapest Környéki Törvényszékhez köthető, de viszonylag sok vár bejegyzésre a Nyíregyházi (32), a Miskolci (16), a Pécsi (15), a Debreceni (14), és a Székesfehérvári Törvényszéken (12) is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.