Makkabi játékok harmincmilliárd forintért

A 2019-es európai sporteseményhez kapcsolódó fejlesztéseket is a vizes vb-t menedzselő Seszták Miklós felügyelheti.

Jandó Zoltán
2017. 06. 12. 3:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 30 milliárd forintot különített el a 2019-es Európai Makkabi Játékokhoz (EMG) szükséges sportlétesítmények kiépítésére a kormány. A csütörtökön megjelent határozat értelmében a beruházáshoz már az idei költségvetés terhére 2 milliárd forintot biztosítanak, ráadásul ebben nincs benne a tervpályázat lebonyolítására és a kiviteli tervek elkészítésére jóváhagyott további bő 1,6 milliárd. Jövőre már csak a kivitelezésre 12,8 milliárd áll majd rendelkezésre, 2018-ban pedig ennél is nagyobb, 15,3 milliárdos keretet kap a büdzsében.

Az Európai Makkabi Játékok az európai zsidó közösség multisporteseménye, amelyet négyévente, két esztendővel a zsidó olimpiaként is ismert és mindig Izraelben rendezett Makkabi Világjátékok után tartanak meg. A legutóbbi ilyen verseny 2015 nyarán Berlinben volt, s novemberben döntöttek a 2019-es helyszínről, akkor Budapest Bázelt előzte meg. Ez idő tájt a hazánk történetének eddigi legnagyobb multisporteseményeként beharangozott EMG létesítményigényéről még nem igazán esett szó, előzetesen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak a 2,1 milliárdos szervezési költségekről beszélt.

A hírek lassan csordogáltak, ám a most közzétett 30 milliárdos maximális keret így is többeket meglepett. A hatalmas összeget látva főként az aggasztja a szakértőket, a közvéleményt, hogy a fejlesztések költsége a vizes világbajnoksághoz hasonlóan száll-e el. Különösen úgy, hogy a kormányzat részéről ugyanaz a Seszták Miklós fogja össze a beruházást, mint aki a vb-t is menedzseli.

Azt eddigi is tudni lehetett, hogy a sportlétesítmények a budapesti Aréna pláza, illetve az MTK stadionja közötti területen, részben az egykori Taurus gumigyár helyén épülhetnek meg.

Ez utóbbi ingatlan megvásárlásáról már tavaly december végén döntött a kabinet: az akkori határozat értelmében legfeljebb 500 millió forintot szántak a tranzakcióra, ami mostanra le is zárult. Sőt május legvégén már az itteni bontási munkálatokra is kiírtak egy közbeszerzést, a nyertesnek 52 különböző épületet, építmény, vagy éppen vasúti pályaszakaszt kell elbontania legfeljebb 270 nap alatt. A 444.hu úgy tudja, az is adott, hogy ki végezheti el a munkát. Az egyik feltételnek – miszerint a nyertesnek rendelkeznie kell egy legalább nettó 800 milliós bontási referenciával – ugyanis kizárólag az a Föld-Trans 2001 Kft. felel meg, amely a Puskás-stadionnál is elnyerte (az elmúlt évek egyetlen ilyen méretű) bontási munkáját.

Annak ellenére egyébként, hogy a volt gumigyár területén már a munkálatok megkezdését tervezik, a teljes kiszemelt ingatlanegyüttes még mindig nem áll rendelkezésre. A mostani döntés alapján ugyanis a Józsefvárosi pályaudvar területén is meg kell vásárolni még egy telket ahhoz, hogy az építkezések megindulhassanak, bár ezzel szinte biztosan nem lesz gond.

A múlt heti kormányhatározat egyik leginkább meglepő eleme – a beruházás méretén túl – az, hogy a fejlesztési tárcát vezető Seszták Miklós milyen nagy szerepet kap a projektben. Korábban ugyanis úgy hírlett, hogy a Európai Makkabi Játékokat az MTK – illetve a Fidesz részéről a klub elnöke, Deutsch Tamás – foghatja össze. A Kerepesi úti Sportpark névre keresztelt komplexum fejlesztési tervpályázatát például még az egyesület írta ki, sőt, ők kapják meg az ehhez köthető feladatokra a már említett 1,6 milliárd forintot is. Ehhez képest az infrastruktúra kialakítását – és így bizonyos szempontból a kincstárnoki szerepet is, hiszen a költségek nagy része itt jelentkezik – tulajdonképpen teljes egészében Sesztákra bízta a mostani kormányhatározat. A fejlesztési miniszternek van már tapasztalata ezen a területen: ő felügyeli a kabinet részéről a vizes világbajnokságot is.

Más kérdés, hogy hosszabb távon – legalábbis a jelenlegi tervek alapján – a létesítmények vagyonkezelését az MTK-ra hagyják majd. A klub saját honlapján a kormányhatározatot kommentáló bejegyzésében az írta: a sportkomplexum a hazai zsidó és nem zsidó közösségek számára fog oktatási, sportolási és szórakozási lehetőségeket biztosítani. Emellett ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a létesítmények új lehetőségeket biztosíthatnak majd az MTK utánpótlás-nevelő munkájának.

Mit hol? 

A mostani elképzelések szerint az EMG nem minden versenyszámát tartanák a Kerepesi úton, a Sportparkban. A volt gumigyár területe adottságai miatt főleg a teremsporthelyszíneknek felelhet meg, a Józsefvárosi pályaudvaron pedig labdarúgó-edzőpályákat építhetnek (ami abból a szempontból logikus, hogy ez a terület esik közelebb az MTK stadionjához). Az úszóversenyek valószínűleg a világbajnokságra kialakított, illetve megújuló létesítményekben lehetnek. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.