Már számolja a Klik az iskolai tatamikat

Az iskolaigazgatóknak kétnapos határidővel kell beszámolniuk a küzdősportokkal kapcsolatos körülményeikről.

Hutter Marianna
2017. 06. 14. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal az iskolai küzdősportokkal kapcsolatos körülményekről kell számot adniuk az iskolaigazgatóknak kétnapos határidővel – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint hétfőn küldtek körbe egy e-mailt a tankerületi központok az intézmények vezetőinek, amelyben arra kérik őket, szerdáig küldjenek részletes adatokat az iskolában űzött küzdősportokról.

A Klebelsberg Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös felmérése többek közt arra kíváncsi, pontosan milyen küzdősportokat oktatnak az iskolákban, ezt szakkörben teszik-e vagy tanórán, megvannak-e a szükséges feltételek – például szőnyeg, tatami –, és ha nincsenek, akkor mire lenne szüksége az intézménynek. Ezenkívül az igazgatóknak azt is meg kell küldeniük, hogy a teremnek, ahol a gyerekek sportolnak, mekkora a befogadóképessége.

A mostani felmérés talán nem független attól, hogy mint lapunk korábban beszámolt róla, májustól a diákok már nemcsak futballal, hanem akár karatéval is kiválthatják a mindennapos testnevelést az iskolában a VII. és a X. évfolyamok között. Erre nemcsak általános iskolában és gimnáziumban van lehetőség, hanem a szakgimnáziumban és a szakközépiskolában egyaránt. A kerettanterv szerint az iskolai órán történő karateoktatás legfőbb célja egy egész életre szóló életmód elsajátítása, a testnevelés és sport műveltségterületének színesítése, a testkultúra képességrendszerének fejlesztése, „olyan önvédelmi rendszer alapszintű oktatása, amely alkalmassá teszi a tanulókat a külső agresszió elleni sikeres védekezésre”. Emellett azt is írták, hogy a karate célul tűzi ki olyan attitűd kifejlesztését, amely az élet és egészség maximális tisztelete mellett lehetőséget ad a magabiztos viselkedés elsajátítására. „E magabiztosság mögött szilárd jellem és sportágspecifikus gyakorlati készség áll” – indokolták.

Korábban a Népszava arról számolt be, hogy a kormányzat a tervek szerint nemcsak küzdősporttal, hanem lövészettel is kiegészítené a tornaórákat, ám az ötletet felháborodással fogadták a szakszervezetek. Ennek ellenére kedden arról számolt be az RTL Klub, hogy a Klebelsberg Központ arról kérdezte az iskolákat, kialakítható-e lőtér az intézményben vagy az udvarán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.