Más is kiválthatja a beteg helyett az e-receptet

Hamarosan minden patikában kötelező lesz az új, elektronikus rendszer használata.

Kuslits Szonja
2017. 06. 21. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 1-jétől már minden patikában kötelező lesz az e-receptes rendszer használata. Az elektronikus vény egyik előnye az lehet, hogy a háziorvos így láthatja, a beteg valóban kiváltotta-e a gyógyszerét, és az is kiderül majd, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a tablettát. A felírt receptekről, beutalókról, kórtörténetről és a kapcsolódó leletekről a betegek is tájékozódhatnak az erre a célra létrehozott lakossági portálon, amelynek eléréséhez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes tajszámra van szükség.

A legfrissebb, lapunk által megismert rendelettervezet szerint az orvosnak novembertől papíralapú vényt csak akkor kell írnia, ha az e-recept kiállítása nem lehetséges, például mert házhoz ment a doktor a pácienshez. Kiderült az is: az e-recept esetén a gyógyszerbeszerzés időtartamára, de legfeljebb két munkanapra a vény „foglalt” státusba tehető. Ez idő alatt más gyógyszertár a felírt gyógyszert ugyanerre a vényre nem adhatja ki. A foglalt státuszból a beteg kérésére kerülhet ki az elektronikus vény.

Arra kérdésre, hogy mi történik az e-receptes rendszerben azokkal, akik például ágyhoz kötött betegek, és korábban a családtagok váltották ki a receptjeiket, Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta: az új rendszerben sem lesz elérhetetlen ez az opció.

– A jelenlegi tesztidőszakban a betegek a programban részt vevő orvosnál az e-recept mellett papíralapú felírási igazolást is kapnak, és ezt később is kérhetik majd. Amennyiben a beteg nem tud elmenni a gyógyszertárba, ezzel az igazolással más is kiválthatja a szükséges orvosságot – fejtette ki Hankó Zoltán.

Az új rendszer másik előnye, hogy ha a beteg elveszítené a papíralapú igazolást, akkor is hozzájuthat a gyógyszerhez, hiszen a rendszerben pontosan szerepel, hogy az orvos mit és mikor írt fel neki. Ehhez azonban személyesen kell igazolnia magát, például személyi igazolvánnyal és tajszámmal. Ebben a helyzetben viszont másnak már nincs lehetősége megvásárolni a szükséges gyógyszert. A papíralapú igazolást egyébként 2018. december 31-ig minden esetben megkapják a betegek, utána kérni kell majd az orvost, ha ilyet szeretne a páciens.

Kovács Zalán, a zirci Szent Bernát Gyógyszertár szakgyógyszerésze arról beszélt lapunknak: már közel egy hónapja tesztelik a patikában az e-recept új rendszerét, egyelőre nem ütköztek problémába. A betegek csak annyit vettek észre, hogy plusz egy vonalkód szerepel a kapott receptjükön. Mint mondta, eddig nem panaszkodtak, még örültek is neki, milyen modern rendszert vehetnek igénybe.

– Fontos előnye az e-receptnek, hogy a kezelőorvos akkor is látja, milyen gyógyszert váltott ki a betege, ha azt nem ő írta fel. Tájékozódhat tehát arról is, a szakorvosok milyen gyógyszeres kezelést írnak elő a betegeinek, és ehhez alkalmazkodva kezelheti őket – avatott be tapasztalataiba Kovács Zalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.