Ők a parlament néma leventéi

A fideszes Bíró Márk már hét éve ül csendben, Kubatov Gábor is szótlan.

Lőrincz Tamás
2017. 06. 27. 3:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen tizenkilenc országgyűlési képviselő maradt csendben 2017-ben, ők egyetlen alkalommal sem szólaltak fel a parlament tavaszi ülésszakán – derült ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Továbbra is tartja „némasági fogadalmát” például a fideszes Bíró Márk, aki hetedik éve nem beszél az Országgyűlésben, mindezt bruttó 747 ezer forintos fizetésért. Nem volt mondanivalója a szintén kormánypárti Fradi-vezérnek, Kubatov Gábornak sem, aki Zombor Gáborhoz, a volt egészségügyi államtitkárhoz és a fideszes Révész Máriuszhoz hasonlóan egyik ügyhöz sem szólt hozzá tavasszal. Hozzájuk hasonlóan néma maradt Kövér László is, aki házelnökként ugyan rengeteg ülést vezényelt le, de képviselőként nem szólalt fel.

A kormánypártok „fekete bárányai” egyébként szintén nem mondtak parlamenti beszédet, így Mengyi Roland, Simonka György, valamint a romaprogramokkal kudarcot valló Farkas Flórián is hallgatott egész tavasszal.

Az ellenzéki képviselők közül a Demokratikus Koalíció tagjai a legpasszívabbak, a párt ugyanis a Népszabadság bezárása óta – a kétharmados törvények kivételével – bojkottálja a parlamenti üléseket és szavazásokat.

Ennek megfelelően nem szólalt fel a tavaszi ülésszakban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, valamint Vadai Ágnes, Oláh Lajos és Varju László képviselők sem. A szocialisták közül néma maradt Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, valamint Tóbiás József korábbi pártelnök is.

A legaktívabb képviselő egyébként Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára volt, aki 159 alkalommal szólalt fel, összesen pedig csaknem kilenc órát beszélt. Őt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a szocialista Mesterházy Attila követte, egyaránt négy és fél órás beszédidővel. Az MSZP-s politikus messze a legtermékenyebb ellenzéki képviselő, csak az év eleje óta 185 önálló indítványt nyújtott be, és 82 alkalommal szólalt fel.

A legtöbb megszólalás természetesen a legnagyobb létszámú Fidesz-frakcióhoz köthető, azonban a képet jelentősen árnyalja, ha a felszólalások átlagos számát vizsgáljuk. Ekkor ugyanis megállapítható, hogy az LMP-s politikusok voltak a legaktívabbak, a Jobbik és az MSZP képviselői fej fej mellett állnak, a Fidesz pedig csak a függetleneket képes megelőzni.

Orbán Viktor kormányfő összesen valamivel több mint két órát beszélt a parlamentben tavasszal, ezzel ő a 18. legaktívabb képviselő. A frakcióvezetők közül Szél Bernadett (59 felszólalás) beszélt a leggyakrabban, őt a sorban a fideszes Kósa Lajos (19 felszólalás), a jobbikos Volner János (19 felszólalás) és a szocialista Tóth Bertalan (14 felszólalás) követi. Valamivel aktívabb volt a kereszténydemokrata Harrach Péter, akinek a tizenegy felszólalása egy és egynegyed órát vett igénybe.

Nem fért be az 50 legaktívabb képviselő közé Vona Gábor sem, a Jobbik pártelnöke ugyanis csak húsz alkalommal emelkedett szólásra. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének sem volt sok észrevétele tavasszal, a miniszter ugyanis csak két alkalommal beszélt, összesen valamivel több mint három percet.

Nála is kevesebbszer szólalt fel viszont Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki mindössze egyszer kért szót a parlamentben. Hozzá hasonlóan Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, valamint Czunyiné Bertalan Judit korábbi államtitkár, a digitális oktatás tartalomfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos is csak egyetlen alkalommal beszélt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sem volt sokkal bőbeszédűbb, a kereszténydemokrata politikus ugyanis három alkalommal, összesen nagyjából hét percet beszélt. Érdekes, hogy Gulyás Gergely, aki a törvényalkotási bizottság elnökeként szinte az összes javaslattal találkozik, mindössze hatszor szólalt fel tavasszal.

A felszólalások megoszlása egyébként korántsem egyenletes, az ötven legaktívabb képviselőhöz tartozik ugyanis a beszédek több mint kétharmada. A rangsor 52. helyétől kezdve csak olyan politikusokat találunk, akik kevesebb mint 20 alkalommal kértek szót. A legtöbben közülük kevesebb mint egy órát beszéltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.