Orvosi igazolással megúszható a Taigetosz-törvény

Akinek papírja van a tanulási nehézségeiről, az továbbra sem kap jegyet – állítja Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár.

MN
2017. 06. 02. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajátos nevelési igényű gyerekek teljesítményét továbbra sem fogják osztályozni – állította a Rádió Orientnek nyilatkozva Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A politikus ezzel igyekezett tisztázni a Taigetosz-törvénynek is nevezett törvénymódosítás hátterét, mely szerint 2018 szeptemberétől már a tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekek már jegyeket kapnak iskolai munkájukra.

Maruzsa Zoltán szerint ez csak azokra a diákokra lesz érvényes, akiknél a fejlesztőpedagógus segítsége érezhető javulást eredményez – esetükben valóban adnának majd osztályzatot. Azok viszont, akik orvosilag igazolt fogyatékossággal élnek, vagy egy szakértői bizottság is elismeri fejlődési zavarukat, továbbra sem kapnak jegyet teljesítményükre – ígéri a helyettes államtitkár.

Maruzsa kitért arra is, hogy a hírek szerint ezután gyógypedagógiai szakképesítés nélküli tanárok is taníthatják az enyhén értelmi fogyatékos gyerekeket – mint mondta, ez csak az olyan „készségtárgyakra” lesz igaz, mint az ének, a rajz, a technika, illetve az etika.

Mint a Magyar Nemzet beszámolt róla, április 15-én jelent meg a sokat vitatott törvénymódosítás terve. A változtatás egyrészt a pedagógusok terheinek csökkentésével indokolták, másrészt azzal, hogy a beilleszkedési, tanulási zavarokkal küzdő diákok felmentése már rendszerszintű problémát jelent, mivel a felmentések alkalmazásával sem az iskola, sem a tanuló, sem a szülő oldaláról nincs motiváció a tanulási nehézségek leküzdésére.

A törvénymódosítást aztán május 31-én, teljes csendben fogadta el az Országgyűlés, és bár a döntéshozókat korábban a Civil Közoktatási Platform is megpróbálta lebeszélni a károsnak tartott tervről, a módosítás eredeti formájában ment át.

A Népszavának nyilatkozó Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke „totális pedagógiai baklövésnek” nevezte a felmentés megvonását. Mint fogalmazott, a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek nem azért vannak nehézségeik, mert nem akarnak tanulni. A törvénymódosítás indoklásában ellenben az olvasható, a kormány ettől a lépéstől reméli, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok motiváltabbak lesznek a nehézségek leküzdése érdekében. Mendrey úgy látja, az intézkedéssel politikai célok is megvalósulnak: így még több, gyengébben teljesítő diákot terelhetnek a szakképzésbe.

Mendrey emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy az enyhe értelmi fogyatékos gyerekekkel szakképesítés nélküli tanárok is foglalkozhassanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.