Papíron független emberi jogi szervezet a CÖF

Ezzel szemben az alapítvány vezetői szinte kizárólag közéleti ügyekben szólalnak meg, és a kormány, a Fidesz álláspontját visszhangozzák.

M. László Ferenc
2017. 06. 15. 3:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt – olvasható az egyik legismertebb hazai civil szervezet a Kecskeméti Törvényszéken őrzött alapszabályában. Ha csak az alapszabályt nézzük, azt gondolhatnánk, hogy ez a szervezet kategorikusan elzárkózik attól, hogy belefolyjon a politikai iszapbirkózásba. Sőt, eredeti küldetése szerint elsősorban a hazai és a határon túli etnikai, nemzeti kisebbségek, az emberi és állampolgári jogok védelmével kellene foglalkoznia – szigorúan politikamentesen. Csakhogy az alapítvány vezetői szinte kizárólag közéleti ügyekben szólalnak meg, és a kormány, a Fidesz álláspontját visszhangozzák. Az utóbbi hónapokban is számos közéleti kérdésben formáltak véleményt. A baloldal államfőjelöltjéről, Majtényi Lászlóról például azt írták, hogy „Soros György támogatta”. A szervezet szóvivői, vezetői a kormánypárti sajtóban többször a védelmére keltek a civiltörvénynek is.

Eláruljuk: a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványról (CÖKA) és a rá épülő Civil Összefogás Fórumról (CÖF) van szó. Ez az, amely tevékenysége során ennyire szembemegy a saját alapszabályában lefektetett elvekkel. Ám civilek képviseletét ellátó ügyvédek szerint az nem jelenthető ki kategorikusan, hogy a CÖKA-CÖF alapszabály-ellenesen működne.

Ugyanis a törvényi előírások szerint „a közvetlen politikai tevékenység” a jelöltállítást és a választásokon való indulást jelenti. Az alapítvány vezetői közül a felügyelőbizottságban ülő Válint Julianna egyébként indult már választáson: a 2010-es önkormányzati voksoláson mérette meg magát Győrságban – sikertelenül. Igaz, nem a CÖKA, hanem a Fidesz–KDNP jelöltjeként. Egyébként a politizálástól való tartózkodás az egyik feltétele a közhasznú jogállás megszerzésének, aminek viszont az adománygyűjtés és adózás szempontjából van jelentősége.

Ha jogi értelemben nem is folytat „közvetlen” politikai tevékenységet a CÖKA, azt már nehéz lenne állítani, hogy párttól független lenne: több szálon is szorosan kötődik a Fideszhez. 2012 és 2014 között hat békemenetet szervezett a kormányt támogatva. Tavaly két nagy adományozója volt a CÖKA-nak: a Fidesz pártalapítványa 45 millió forinttal, az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) 508 millióval támogatta a szervezetet. Az MVM sajtófőnöke nemrég egy interjúban szólta el magát, és ismerte el, hogy „minden támogatásunkat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá”. Ez a hivatal Rogán Antal miniszter felügyelete alatt működik, aki a parlamenti meghallgatásán két éve maga ismerte el, hogy államigazgatási feladatkörét annak rendeli alá, hogy Orbán Viktort „ismét győzelemre vezesse”.

Három évvel ezelőtt az is világossá vált, hogy a CÖF-ösök tevékenységét a fideszes pártközpontból koordinálják. Bár a szervezet egyik legfőbb támogatója, a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András 2014 októberében újabb békemenetet akart szervezni, a Fidesz elnöksége leállította a CÖF-öt. Bencsik ugyan cáfolta, hogy leszóltak volna nekik a Fideszből, ám később maga a miniszterelnök-pártelnök jelölte ki a követendő utat, amikor a Fidesz frakcióüléséről távozva kijelentette: „Most béke van, ne meneteljünk.”

A CÖKA-CÖF vezetői egyébként még egymás közt is kínosan ügyelnek arra, hogy „civil küldetésként” tüntessék fel a Fideszt segítő ténykedésüket. A szervezet akkor vált országosan ismertté, amikor teleplakátolták az országot az „Együtt tették tönkre az országot” szlogennel, közös nevezőre hozva Bajnai Gordont és a népszerűtlen Gyurcsány Ferencet. Később ezt azzal folytatták, hogy Mesterházy Attilát, az MSZP akkori elnökét is feltették a plakátokra. A 2012–2013-as kuratóriumi üléseken többször szóba került ez a kampány: a CÖKA vezetői a „civil kurázsi új eszközének” nevezték a fellépésüket, amire azért van szükség, hogy megfékezzék azokat a „különböző, civileknek mondott szervezeteket”, amelyek el akarnak indulni a 2014-es választáson.

Az üléseken az ellenzéket támadó kampányukat folyamatosan „ismeretterjesztő” tevékenységként emlegették. A 2012-es beszámolójukból pedig kiderül, már a plakátolás első évében 21,5 milliót költöttek „ismeretterjesztésre”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.