Rétvári: Kína is csodájára jár a magyar egészségügynek

Az elismerést pedig az bizonyítja, hogy Budapesten rendezik meg Kína és a kelet-közép-európai országok harmadik fórumát.

MN
2017. 06. 19. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar egészségügy teljesítményének elismerése, hogy Budapesten rendezik Kína és a közép-, valamint kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence elmondása szerint 16 közép- és kelet-európai ország egészségügyi vezetői, szakértői, valamint egy 200 tagú kínai delegáció vesz részt a többnapos rendezvényen, amely a tudáscseréről szól és gazdasági löketet is adhat az országnak, Magyarország a konferencián elsősorban a gyógyszergyártás, a népegészségügy és betegségmegelőzés, valamint a gyógyvízkészlet terén mutatkozik be – idézi az államtitkárt az MTI.

Hogy milyen teljesítményre gondolt pontosan Rétvári Bence, az nem egyértelmű, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nemrég kiadott jelentése mindenesetre nem ad okot optimizmusra:

az ÁEEK elemzése szerint 2014-ben több mint 32 ezer ember halála elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel – ez adott évben a halálozási esetek 26 százalékát jelentette (!) és a lakosság 0,3 százalékát érintette. 

Persze azóta három év telt el, és nem kizárt, hogy a halálozási adatok is javultak azóta.

A központ vizsgálatában arra is kitért, hogy – bár a magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú – nagyok az országon belüli különbségek, az átlag pedig továbbra is elmarad az Európai Unió legtöbb tagállamának szintjétől.

Nőtt a lemaradásunk az EU 28 átlagától több kiemelkedő, súlyos terhet jelentő halálokban, közte a keringési rendszer betegségei miatti halálozásban, a nők körében számos daganattípushoz köthető halálozásban (méhnyak-, mell-, gége-, légcső-, hörgő-, tüdőrák), a férfiaknál pedig a vastagbél- és a végbélrák esetében.

Az értékelés szerint 2014-ben egy jobb ellátórendszerrel a halálozások 14, népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százalékát lehetett volna elkerülni, a több mint 32 ezer haláleset egy kisvárosnyi lakosnak felel meg. A 65 évesnél fiatalabbak körében minden második haláleset elkerülhető lett volna megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal. Ezek alapján Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt produkálta az EU 28 tagországának rangsorában. 

Egy, a közelmúltban tartott egészségügyi konferencián az is elhangzott, hogy összesen 700 milliárd többletfinanszírozásra lenne szükség az egészségügyben, ennek felét pedig a dolgozók bérére kellene fordítani. Így megoldható lenne a hálapénz problémája és a hiányzó orvosok és szakdolgozók pótlása is.

A kínai–magyar konferenciának voltak ugyanakkor nem elhanyagolható egészségpolitikai-diplomáciai előzményei is: kormány nemrég határozatban rendelte el, hogy 1,3 milliárd forintból kínai orvoslási részleget hozzanak létre a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Budapesten, a Szentkirályi utcában.

Emellett hagyományos kínai gyógyászati, oktató- és kutatóközpontot is felállítanak majd a fővárosi Őrjárat utca 1–5. szám alatt, amire idén és jövőre összesen 220 millió forintot biztosítanak, írja a Hvg.hu.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.