Tízmilliárdból épülhet teniszközpont a Margitszigeten

Hatalmas sportfejlesztési forrásról döntött a kormány – a beruházás műemléki védettségű területet is érinthet.

Koncz Tamás
2017. 06. 03. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány pénzt és zöld jelzést ad a régóta tervezgetett margitszigeti nemzeti teniszversenyközpont megépítéséhez.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet 10 milliárd forintot különítene el a célra a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési tárca büdzséjéből, hogy a helyszínen nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas létesítményt építsenek.

Orbán egyúttal felszólítja Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy kezdjen tárgyalni a fővárosi önkormányzattal a 23 800/2, 23 800/4 helyrajzi számú ingatlanok állami tulajdonba adásáról vagy a használati jog biztosításáról.

Az ügyet csak érdekesebbé teszi, hogy történeti kertként a Margitsziget területének jelentős része műemléknek számít, és a helyi ingatlanok országos védelem alatt állnak – a mára jogutódlással felszámolt Forster-központ legalábbis még így tartotta számon. A megjelölt területek közül a 23 800/2-es a premontrei kolostor helyrajzi száma, a 23 800/4-es közvetlenül a Palatinus strand területét fedi. A 23 800/6-os területet is beépítenék, ami a Sirály csónakházat jelenti a vagyonkezelő BMSK Zrt. adatlapja szerint, itt viszont nincs szükség a főváros hozzájárulására.

A kormány biztos, ami biztos alapon kiemelt nemzetgazdasági üggyé nyilvánította a beruházást, ami az alapesetnél lényegesen nagyobb mozgásteret nyújt az építkezés során – a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntéseknél például nem kell figyelembe venni a telekszomszédok esetleges fellebbezéseit.

Nem csak a nemzeti teniszközpontra jutnak azonban milliárdok: ugyanez a közlönyszám számol be arról is, hogy Orbán összesen 5,5 milliárdot fordítana országszerte kézilabdacsarnokok építésére.

Első körben a kormány a taóforrások terhére egymilliárdos forrást oszt szét hét település kézilabdacsarnokának felépítésére – az összegből egy jelentkező legfeljebb 300 millió forintot kaphat, és a hétből hármat nevesítettek is: Balatonfüred, Fonyód és Káptalanfüred már befutónak számít.

Egy szintén Orbán által szignált kormányrendelet további 4,5 milliárd forintot vesz ki a nemzeti fejlesztési tárca kézilabdás mellényzsebéből (hivatalosan kézilabdainfrastruktúra-fejlesztés jogcímcsoport), amelyből 17 település építhet-fejleszthet „kézilabda-munkacsarnokokat” egyenként maximum félmilliárd forintos értékben.

A határozat megvalósítási sorrendben meg is nevezi a szerencsés településeket:

A sorrend azonban még változhat, ha a megjelölt települések és városrészek nem tudnak megfelelő ingatlant felajánlani a beruházáshoz.

Mind a nemzeti teniszközpontot, mind a kézilabdacsarnokokat a Nemzeti Sportközpontok építteti meg, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. pedig beruházási szolgáltatóként és építési ellenőrként vesz részt a projektekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.