Brüsszel a második szakaszba léphet CEU-ügyben

Ha a magyar kormány továbbra sem változtat, az Európai Bíróságra vihetik a dolgot.

MN
2017. 07. 10. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbléphet az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény, azaz a lex CEU ügyében, részletesen kifejtve jogi érveit – értesült a Bruxinfo. Brüsszel még április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást a törvény miatt, amelynek egyes szakaszai szerinte uniós jogba ütköznek. Ha a magyar kormány ezután sem változtat, az Európai Bíróságon folytatódhat az ügy.

A Bruxinfo szerint a bizottság jövő csütörtökön küldhet indoklással ellátott véleményt Budapestnek. Ehhez szükséges az is, hogy a biztosok testülete előtte egy nappal hivatalosan is döntsön erről.

Az eljárás megindulásakor, áprilisban a bizottság a szokásos két hónap helyett csak egyet adott a magyar kormánynak a válaszra. Május végére ez meg is született, a magyar kormány viszont úgy látta: Brüsszel egy pontot sem hozott fel, amely miatt a törvény módosításra szorulna. Az újabb válaszra a kormánynak egy vagy két hónapja lehet majd a Bruxinfo forrásai szerint. 

A bizottság négy jogforrást is talált még, amelyekbe a lex CEU ütközhet. Idetartozik az alapszerződés, a szolgáltatások szabad nyújtásáról rendelkező irányelv, a WTO-egyezmények, valamint az alapvető jogok chartája. 

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg: a szolgáltatási irányelv rendelkezéseivel szembemegy az, ha egy egyetemet korlátoznak székhelyének megválasztásában, illetve a diplomakibocsátási jogaiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.